Berbahasalah dengan Seeloknyer...

8.3.10

Aku teringat dalam Filem Seniman Bujang Lapok "nama aje orang Melayu, tapi panggil orang hoi2..tak ade namakah?..." kekadang betul ape yang singh tu cakap kita nie Melayu tapi still panggil orang hoi2...sebenarnya aku tak puas hati ade orang panggil aku hoi2...bukannyer tak kenal..memang kenal rapat pun..klu nak tunjukkan kemesraan pun janganlah panggil aku ker atau manusia dengan panggilan HOI...panggilah kakak ker, adik ker...awak ker, U ker (klau tak tahu nama) kan bleh...daripada sini kita boleh tahu personaliti dan karektor person tu klu ngan kita atau orang lain main tibai aje...umpama budi bahasa berada di bawah tapak kasut Polo dia aje...

Bila panggil hoi...apa maknyer perkataan HOI tu...nama yang telah diberikan oleh parents kita tukan satu anugerah yang parents kita pilih yang cantik dan ada maknanyer nama2 pilihan mereka...klu mcm tu sejak kecik lagi panggil ajelah HOI...kat surat beranak n kat kad pengenalan letak aje nama HOI kan senang...macam aku nie tak ade nama... apa perasaan orang yang memanggil aku HOI tu aku panggil dia balik HOI...tentu marahkan...macam tu jugak ngan aku...dah tak ade budi bahasa langsung... orang2 mcam nie kena hantar aje belajar Kelas Pendidikan Moral belajar berbahasa skit...lebih elok lagi klu diorang nie bercakap ngan monyet ker beruk ker...panggil HOI2...aku rase binatang nie pun tahu...klu dipanggil HOI dengan kuatpun lari lintang pukang...

Ingatlah sesungguhnyer Bahasa Memang Menunjukkan Bangsa, jangan tersalah berkata2 kerana silap berkata2 buruk padahnyer... Lidah tu lebih tajam daripada Mata Pedang...oleh itu berhati2 lah...actually aku taklah terasa sangat bila dipanggil HOI tu ...tapi adelah skit...just nak luahkan perasaan aje...hampehhh

2 conteng-conteng:

mamalieyna berkata...

kalo saya memang terasa giler ni..huhu..sedih pun ye gak..kita kan ada nama, dh kenal tu, pggl jelah nama..if tak kenal pun boleh apa pggil dgn bahasa yg lebih sopan! haissh tak faham dgn orang2 yg mcm gini.!!

Zaidah berkata...

memang pun...tak reti bahasa..

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL