Elak 4 jenis makanan dan minuman sempena musim perkahwinan

29.3.10

RASULULLAH S.A.W. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan :

 "Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari  Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari  Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda :

"Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya . Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu,! dan  Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut.

Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :

 1. Susu

 2. Cuka

 3. Coriander (Ketumbar)

4. Apple Masam


 Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"

 Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk,  dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada  perempuan yang tidak dapat anak."

 Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan)."

 Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna . Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .

Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

 "WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."

3 conteng-conteng:

LYaFRINA berkata...

wowwww..
cptnya post n3 bru...
semuanya bmanfaat..
syukur ada info2 mcm2 ni..
peringatan utk diri sndiri..

Zaidah berkata...

hehehe...bayar hutanglah lya...coz smlm tak sempat nak update n3..tu yang gila baban tu...info nie bagus untuk orang pompuann terutamanyer yang nak kahwin tu...

shi3la berkata...

gud info here..

salam kenal dari sy..rasernyer sy 1st time ke sini..kiter xchange link yer.

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL