Penuh Dugaan....

26.8.10

semalam asben yang ambik nabil n firas kat nurseri.....so aku balik keja terus masak untuk berbuka pose....lepas asben ambik diorang....asben aku bagitau yang firas dedar badannya....dah semalaman firas selsema n batuk....teacher dia kata asal minum susu n batuk dia mesti muntah....

pkul 6.00 petang sedang elok menyusu dia batuk....n semua susu yang dia minum keluar balik...firas n aku umpama bermandi muntah....tu yang lepas maghrib pakat bawak firas gie klinik....so doktor bagi ubat demam, antibiotik, selsema n batuk....semakin besar firas nie..semakin susah nak diberikan makan ubat....yang terbuang lebih banyak daripada yang masuk mulut...

malam...lagi sekali firas muntah ngan banyaknyer...habis semua susu yang diminum keluar balik....oleh kerana hidungnyer tersumbat....sepanjang malam asyik merengek aje...nak tidur kat atas pangku....akupun jadik tidur2 ayam.....kemudian badannyer mula panas...cepat2 aku jelumkan ngan air....

oleh kerana sepanjang malam mengerjakan firas yang batuk n muntah menyebabkan aku lewat bangun untuk bersahur....pukul 5.00 pagi baru tersedar...memang tak dengar lagi dah alarm....macam lipas kudung aku masak nasik n segala bagai yang sempatlah....hehehe....

lepas sahur aku tengok firas masih panas lagi n demamlah tu....terpaksalah aku el hari nie...tak sedap plak nak hantar kat nurseri....walaupun cuti aku dah tak banyak....sementara tunggu subuh sambil nenenkan firas aku tertidur lagi...n sedar 6.45 pagi....dengan baju anak2 tak iron lagi....biasanya van nabilah akan datang pickup pukul 6.45 dah tak sempat dah....so terpaksalah asben aku hantar dia gie skolah agama....

yang aku risaukan bila firas demam mesti tak nak makan....aku beri roti dia geleng kepala...aku beri nasik dia tepis tangan aku....tak sanggup aku nak jumpa pegawai zat makanan....dugaan betul...bleh dikatakan setiap bulan firas mesti demam....tu yang berat badan makin menurun n tak naik....harap nenen ibu aje....dugaan.....

17 conteng-conteng:

Ely Hasrul berkata...

siannye firas... sami pon baru baik demam tapi batuk still ade. dulu sami selalu demam.. selang sbln dua sure demam.. skang alhamdulillah dh xdemam2 tapi noti aje la lebeh hihihi.. cpt baik firas kiss kiss

Ain berkata...

sian firass, zai dah cuba bagi makan vitamin ke?

kalau tak selera nak makan mcm mana berat badan nak naik....huhuhu

zai, teruk ke batuk firas tu. zai email address zai kat ain, nanti ain bagi zai cuba minyak aromatherapy yang ain jual tu....

email kat address ni ain.flowtech@gmail.com.

sedih pulak dengar dia batuk sampai muntah semua susu....

aiDieNa berkata...

Aduhaiii.. anak sakit memang menduga kekuatan mental dan fizikal mak pak.. mana nak uruskan anak.. nak risaukan sakit dan makan minum dia.. macam².. sabar lah yer.. semua mak pak pernah hadapi perkara yang sama..

Semoga Firas cepat sembuh..Amin..

rATu kEBaYA berkata...

siannyer firas.. kalau demam sampai muntah ni memang sakitlah... mana nak jaga dia demam.. lepastu nak lap muntah dia lagi.. harap sabar ye..

akak rasa cuba bg vitamin kat firas.. anak akak pun makan vitamin alhamdulillah selera dah ada balik..

mamalieyna berkata...

siannye firas..asyik2 demam ye..yg tak tahannya tulah bila demam, mulalah tak berselera dia kan..muntah2 pulak..huhu..dpt bayngkan keadaan zai..sian zai jgk..hope firas cepat sihat yeh!

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

adui..bab2 demam ni la sy paaaling takut. sbb selera makan anak jd ilang. risau badan dia susut.
sib baik sempat sahur ye kak..if tak teguk air pon jdla kan..ehehe
semoga firas cpt sembuh k

~Siti Hajar~ berkata...

kesiannyer Firas..anak2 sy br je baik, mcm tu la jgk, demam tinggi & muntah2..

klu asyik muntah je, bg minum byk air masak, supaya xkurang air dlm badan, nak harap mkn mmg xde selera dah tu..

Smga Firas cepat sembuh yer..

|| NaFiRaa || berkata...

demam nak besar kot~ my anis dulu.. lepas inject jek demam.. kalo lambat gi inject pon demam.. cukup time dia mesti demam~

Zaidah berkata...

Ely Hasrul : terima kasih auntie...

Zaidah berkata...

Ain: terima kasih ain....bila dia batuk aje...memang dah risau takut muntah lagi...

p/s zai dah email kat ain

Zaidah berkata...

aiDieNa : turn kita plak jaga anak..dulu mak bapak kita jaga kita...terima kasih..

Zaidah berkata...

rATu kEBaYA : memang ade bagi vitamin...nak bagi vitamin tu macam nak kena bunuh...susah sangat nak masuk mulut dia

Zaidah berkata...

mamalieyna : sehari dua nie memang penat eina...layan dia yang kejap2 muntah...demam lagi...

Zaidah berkata...

rose --{@ ibuRafiq @}-- : sempat jugak sahur tapi saat akhir...

terima kasih rose....berkat doa semua firas cepat sihat

Zaidah berkata...

~Siti Hajar~ : terima kasih siti...klu air tu memang dia minum...lagipun kat nurseri dia ramai yang batuk n demam..tu yang kena jangkit tu

Zaidah berkata...

|| NaFiRaa || : mungkin jugak..demam nak tambah akal...

MAMASYAZA berkata...

semoga firas cepat sembuh,sekrg ni dtg semula musim sesema n batuk. anak2 akak pun tak terlepas, sikecik tu pun sesema, tp ckit jela, tetap kena bagi makan ubat

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL