Peristiwa Dibulan Ramadhan

10.8.10

Setiap kali bulan ramadhan tiba...aku mesti teringat beberapa peristiwa yang mungkin aku takkan lupa sehingga akhir hayat aku....

1985
aku bersekolah rendah dan sekolah sesi petang...satu petang di dalam bulan ramadhan aku telah dilanggar oleh motor sewaktu aku hendak melintas jalan tak jauh daripada sekolah ketika dalam perjalan pulang ke rumah...alhamdulillah tak ade ape yang teruk just luka biasa aje...n aku terpaksalah berbuka petang tu...huhuhu


1998
aku berada di Sarawak....petang tu pakcik aku yang merupakan seorang ATM telah menjemput aku dari kampus untuk berbuka puasa di rumahnyer di Kem Batu 10, Kuching...dan kebetulan pakcik aku menjemput aku pada waktu tu dengan menunggang motor ...kelazimannyer pakcik aku akan menjemput aku menggunakan kereta...dah nak kenakan...

motor yang dibonceng oleh pakcik aku telah bergesel ngan keta dan menyebabkan motor tersebut terbalik...kejadian tu berlaku di round-board ....korang tahulah kan kat Sarawak round-board diorang punyalah besar...bleh letak 10 bijik rumah kat tengah tu...aku mengalami luka kecil.....n then berurut skit...walau bagaimanapun parut di kaki n tangan masih ade sampailah sekarang....huhuhu

dah raya baru mak aku tahu....orang tua pasti dapat rasakan yang anaknyer tak sihat...so last2 aku nangis bagitau kat aku...ikutkan tak nak bagitau takut mak aku risau...


2002
aku nikah pada september 2002...so bulan november aku disahkan hamil...aku mengalami morning sickness yang teruk jugaklah...asyik kuar masuk spital n klinik...asyik MC aje....seingat aku aku hanya berpuasa lebih kurang 10 hari...yang selebihnyer aku memang tak larat nak pose...asyik muntah sehinggakan aku tak larat nak bangun..n klu bleh nak baring aje kat dalam bilik air supaya senang skit nak muntah...lastnyer asben aku letak baldi kat sebelah aku untuk aku muntah....


2004
aku morning sickness lagi...kerana preggykan nabil....so dua orang anak aku diawal kehamilan jatuh pada bulan ramadhan...memang aku tak bleh pose penuh...masa preggykan nabil ..walaupun tak seteruk preggykan nabilah...tapi aku masih menyusukan nabilah n dengan muntahnyer lagi...memang tak penuh pose aku ronggak2....hehehe....


2009
buat pertama kalinya aku pose penuh kerana aku BFkan firas....syukur n amat seronok sangat....


p/s... tu aje...saje nak menghilangkan stress nie....fuhhhhhhhhhhhhh

24 conteng-conteng:

lydzar berkata...

harap2 puasa 2010 lebih dipermudahkan kan..

selamat berpuasa!

Adyshariz berkata...

moga2 puasa ni takde lagi moning sickness ..hehe selamat berpuasa

rATu kEBaYA berkata...

fuh.. dah lama tak puasa penuh sejak dah akil baligh ni.. hehehehe..

Fieza79 berkata...

byk ehh peristiwa di bln ramadhan...sweet memory tu bl dikenang balek..!

fieza penah dlm pantang time bln ramadhan...

MAMASYAZA berkata...

masa preggykan sikecik pun, bulan puasa gak tahun 2007, boleh posa penuh, tu yg best

az rina a.k.a jaijina berkata...

mmg dugaan betul akak di bulan puase ni..hope tahun ni lancar aje puase akak..rongak2 tu biasalah, org fomfuan kan, hikhik..

ashra berkata...

masih ingat lagi posa sejak kecik2 ye.hehe

salam ramadan..moga tahun ni dipermudahkan..

|| NaFiRaa || berkata...

kenangan berharga tuh~ selamat berpuasa~

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Selamat menyambut Bulan Ramadhan Zai..!
Bln posa ni..mmg byk dugaan..moga kita sama2 dpt menjalankan ibadah puasa dgn sempurna..!

mamamiera berkata...

salam ramadhan k.zai.. =D

Zaidah berkata...

lydzar: insya Allah

Zaidah berkata...

Adyshariz : mintak2 taklah kan...selamat berpuasa

Zaidah berkata...

rATu kEBaYA : klu dah akil baligh memang susah nak pose penuh...hehehe

Zaidah berkata...

Fieza79 : tentu jenuh nak membayar balikkan...

Zaidah berkata...

MAMASYAZA: alhamdulillah....bestkan klu dapat pose penuh

Zaidah berkata...

az rina a.k.a jaijina: inysa Allah...semoga semuanyer berjalan lancarkan

Zaidah berkata...

az rina a.k.a jaijina: inysa Allah...semoga semuanyer berjalan lancarkan

Zaidah berkata...

ashra: terima kasih....semoga ashra pun penuh jugak...

Zaidah berkata...

|| NaFiRaa ||: selamat berpuasa...

Zaidah berkata...

LiLy @ MumMyQiStInA : selamat berpose untuk lily...semoga puasa kita diterima olehNya

Zaidah berkata...

mamamiera : selamat berpuasa jugak untuk zai...

.:fyzz:. berkata...

Akak zaidah ..selamat menyambut ramadhan yg menjelma..esok hri pertama nan indah..moga thn nih dpt jalan ibadh ibadah puasa dgn sempurna..

kmieja berkata...

Salamss Ramadhan & selamat berpuasa zai:):)

abah dan mak haqq berkata...

rindu kak zai...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL