Tutorial Scroll Box Dalam Post Entri

16.12.10

Tutorial nie permintaan daripada Anje a.k.a MaMa_BaLqiS so aku ade lagi hutang satu tutorial lagi ngan Anje cuma aku tak ingat kat mana aku cilok tutorial nie....tapi terima kasihlah kepada blogger yang membuat tutorial ini...so aku cuma panjangkan ilmu nie kepada korang semua....caranyer senang aje

Langkah 1.
korang cuma perlu copykan aje kod di bawah nie di dalam setiap entri yang korang nak karang......




(korang dah blehlah mula mengarang ker atau letak gambar ker kat ruangan nie)


ok dah siap...
cuma aku tak berapa suka sebab setiap kali nak tulis entri asyik kena copy paste ajekan...so leceh...so aku ambik jalan mudah dengan buat seperti langkah berikut...


Langkah 2.
korang copy aje kod berkenaan ...lepas tu korang gie setting>formatting>post template n paste kat kotak tu ....macam gambar kat bawah...so dia automatik akan ade setiap kali korang nak buat entri...lepastu save..



Langkah 3.
pastu bila korang nak tulis entri..korang gie new posting>edit html lepastu korang tekan enter kat tulisan yang warna hitam tu...nie bagi membolehkan scroll box korang jadik satu aje...klu korang tak buat macam tu n terus aje tulis kat scroll box tanpa menekan enter terlebih dahulu scroll box korang akan jadik dua...tak caya cubalah....hehehe

Langkah 4.
dah tu korang klik kat compose yang dalam bulatan merah tu...n then blehlah buat karangan korang seperti biasa....
DAH SIAP....

 


8 conteng-conteng:

alinac lover berkata...

thanks share

eB@mamaAerish'n'Aed berkata...

tq... >_<

syariza09 berkata...

wahhh...ada tutorial la..good info

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

ok satu lagik request, leh tak semua tutorial yang zaidah wat tu letak kat sidebar, sebab la ni bz tak sempat nak tengok betul2 kat rumah nanti leh la godek, tak pe ke agak melampau permintaan kita ni harap tak nyusahkan la ye, nanti jenuh plak nak carik entry ni

CuTeMiUt78 berkata...

eemmmm satu hari nak duk mentelaah satu2 tutorial yg ada kat sini..

AngahSayang2314 berkata...

ooo macam tueee

mamalieyna berkata...

TQ share ilmu..nnti senang nak try! yeaa...^_^

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

zai, awat kita buat tak mau jadik pun, leh tolong tak

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL