Kenduri Cukur Jambul Part I

15.3.10

Hari Ahad...rumah mak aku telah mengadakan kenduri...n disusuli upacara mencukut jambul..(betulker term aku tu..entam ajelah) so aku sebagai mak pengantinlah..hehehe..sebab yang akan dicukur rambut tu adelah Firas...sebenarnyer rambut Firas memang dah dicukur sepenuhnya selepas aku habis pantang...tapi nie just suka2 aje...maklumlah klu kat kampung kan ade adat mencukut jambul...ikutkan tak ade dalam sunnah...klu bercukur rambut aje yang ade dalam sunnah...selepas bercukur rambut..rambut tu akan ditimbang dengan setara berat emas dan disedekahkan kepada fakir miskin...

banyak yang sponsor untuk majlis tu adelah adik aku.... sebab masa dia kahwin aku ade sponsor dia...



mangsa yang akan digunting rambutnyer nanti....

barang2 untuk tetamu yang datang... so kitaorang pun pulunlah nak bagi gift untuk tetamu....
telur dijadikan bunga telur....

daun pandan n bungan untukdijadikan bunga rampai

gift untuk tetamu....

siap dimasukkan di dalam beg...

yang nie barang untuk proses bercukur...
gegula untuk ditabur

duit, bedak, gunting n air...

bunga rampai untuk tetamu yang hadir...

mcm kat rumah mak aku nie...diorang ade pakatan...untuk majlis kahwin ker ape ker....maklumlah orang FELDA ...so adelah jejiran yang dtang untuk merewang.... so kita tengoklah diorang yer...

ape yang makcik tu buat kat bawah meja tu?...hehehe...

diorang semua rewang untuk masak...so petang tu makan nasik ambang....

nyum3....sedap....citer seterusnyer...akan sambung kat part akhir....

6 conteng-conteng:

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Meriah nyer..Byk gift..

Owh..org kat sini pon panggil merewang gak erk.. ker mmg bahasa nyer.. :)

Zaidah berkata...

gift tu ada yang lebih2 adiknyer majlis kahwin ...dok asyik simpan aje...baik kasik kat tetamu yang datang....perkataan merewang tu memang digunakan kat sini,...tapi tak tahu plak kat tempat lain digunakan perkataan apekan... hehehehe..

Zaidah berkata...

gift tu ada yang lebih2 adiknyer majlis kahwin ...dok asyik simpan aje...baik kasik kat tetamu yang datang....perkataan merewang tu memang digunakan kat sini,...tapi tak tahu plak kat tempat lain digunakan perkataan apekan... hehehehe..

shila ariff berkata...

nasik ambang tu mcmana rasanya..nampak sedop je...huhuu...penuh ngn lauk pauk...

Zaidah berkata...

memang sedap...klu dulu2 orang jawa akan letakkan sampai 18 jenis lauk...wo bayangkan betapa meriahnyer... :)

Siti berkata...

sedapmya nasi ambeng..huhu....umah mak comel kat mana yer?

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL