Riwayat Aku...Saat2 Aku Bergelar Ibu Part I

11.5.10

Kehangatan Hari Ibu terasa lagikan...so aku rasa nak luahkan pengalaman aku semasa saat2 bergelar ibu....pahit manis peknen n melahirkan yang memang tak akan aku lupakan seumur hidup....begitulah Pengorbanan n Kasih Seorang Ibu..yang tidak minta untuk dibalas ngan wang ringgit...cukup sekadar bertanya khabar dan mendoakan kesejahteraan buatnyer...sedihlah plak...


Preggy Nabilah

sebulan selepas aku diijabkabulkan aku disahkan hamil...alangkah gembiranya...waktu tu...sebab aku akan menjadik seorang ibu...orang kata bunting pelamin...tak kisahlah bunting apepun yang penting aku sihat n selamat...masuk bulan kedua..n kebetulan bulan puasa...aku mengalami morning sickness yang agak teruk...orang kata buruk tikar...tak bleh makan n minum..oleh kerana aku tak makan n minum...aku sampai termimpi2 makan, makanan yang sedap2..terukkan aku..hehehe...aku tak bleh berbau sebarang makanan...bau asben aku pun tak bleh...aku rasa busuk sangat...apatah lagi nak memasak..memang tak masak...asben aku terpaksa beli makanan untuk berbuka n bersahur...waktu tu memang aku teringin nak makan memacam..tapi tak bleh terima...

aku asyik cuti sakit aje....sampaikan bos aku kata muka aku dah mcam jerangkong...sbelum asben aku gie kerja dia akan letakkan baldi kat sebelah bantal aku untuk aku muntah...memang tak bleh nak bangun...aku gagahkan gie kerja jugak...kat opis..opismate aku hantar aku gie pusat bersalin swasta...masuk drip satu botol...petang aku kuar...seminggu selepas itu...aku masuk Hospital Sultanah Aminah..2 hari 1 malam...masuk lagi drip...lebih kurang dalam 6 botol...(penuh air dalam badan aku)...keadaan aku tak berapa berubah...mak n adik aku datang daripada kampung...tolong jagakan aku...so aku ambik keputusan untuk ambik cuti tanpa gaji selama sebulan...n permohonan aku pun diluluskan...(takkan aku nak MC aje...tak sedaplah plak...)

asben aku hantar aku balik kampung n dimintak tolong mak aku jagakan aku selama aku bercuti tu...so weekend dia datang menjenguk aku...kat kampung aku still tak bleh makan n minum...mak aku rasa kesihan tengok aku kerana aku bebetul kurus sangat...dia kata hanya mata aku aje yang tersembul kuar...aku bebetul kekeringan air dalam badan...akibat muntah yang agak teruk..sehinggakan aku muntah ade darah...akibat tekak aku luka kerana kerap muntah...akhirnyer asben n mak aku hantar aku gie Hospital Mersing untuk mendapatkan rawatan...tiba kat spital asben kena marah sebab aku dah teruk sangat baru nak hantar spital...apelah kan...hehehe...aku admitt kat spital lebih kurang seminggu kat sana...n aku tak ingat dah berapa botol air yang dimasukkan...

bila discharge dari spital..aku mula beransur pulih...n pada bulan ke 5 barulah aku berselera nak makan..tapi aku still tak bleh makan yang pedas...berangin ..n berempah...akan pedih hulu hati aku...so masa preggy aku ade darah tinggi plak...aduihhh...2 hari skali pergi check BP....naik tension....

seminggu sebelum due aku kena masuk ward kat HSA kerana darah tinggi aku naik mendadak...aku rasa duduk kat spital bukannyer makin ok...makin tak sihat...dahlah ngan cuaca yang panas...ngan ramai orangnyer...tuhan ajelah yang tahu...


to be continued....

5 conteng-conteng:

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Lily pegnen dulu pon cam tu gak..x leh masak sama sekali koz x leh cium bawang..klu duk kat umah pon pening memanjang jer..bau umah pon lily x suke..tp klu kuar dr umah lily trus sihat..hehe..lily dulu pon drip 9 botol kat HSA gak..disebabkan lily slalu jer sakit..time tu jauh lg dr family..so hubby pon anta lily balik kg(sabah)..

Time tu barulah kita dpt rasakan camme mak kita ngandungkan kita dulu..sedih sgt..

kacang berkata...

=).
selamat hari ibu.
nice story

LYaFRINA berkata...

waa.. bunting pelamin.. suka dgr kisah2 ibu ni... masing2 ada pengalamn sndirikan.. bagus gak diluahkan dlm blog ni.. 1 day ank kita baca.. dia akn memahami btapa payahnya kita dlm mbawanya ke dunia ni...

zai,,, tunggu sambungannya...

Mazatul Azura Muhamad berkata...

seronok kan bunting pelamin.. sambut anniversary dah bertiga.. jimat masa.. :)

Zaidah berkata...

lily: memang sedih bila kita sakit...mak kita jauh ngan kita...

lya: banyak part nie lya...kena tunggu tau...

kacang: u too...

mai: kebetulan anniversary memang dah bertiga...seronok jugak...hehehe

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL