Riwayat Aku...Saat2 Aku Bergelar Ibu Part II

11.5.10

sambungan...

Saat2 Kelahiran Nabilah

selepas kuar spital bagi monitor BP aku...so aku datang semula untuk appointment pada next weeknyer...doktor kata aku kena tahan ward sehingga aku bersalin n dia advice aku kena masuk ubat pada keesokan harinyer...aku tak tahu ape2...masuk ubat macam mana n ape rasanyer...

esok paginyer aku dimasukkan ubat...n selepas tu aku tidak dibenarkan ke mana2 selama satu jam...perut aku mula sakit pada tengahari tu membawa ke petang dan ke malam...tapi bila check jalan blum bukak lagi...CTG dah menunjukkan bahawa aku dah sakit kuat...after 10.00pm sakit aku hilang...esok pagi...doktor check lagi..n jalan masih blum bukak...so dia masukkan ubat untuk kedua kalinya...dan perkara sama jugak berlaku seperti hari sebelumnya...pada hari ketiga...jalan aku still 0...so untuk ketiga kalinyer aku dimasukkan ubat...aduh...setiap kali masuk ubat...tak lama lepas tu aku menahan sakit..tuhan ajelah yang tahu...aku hanya mampu menangis...tak lalu nak makan...result CTG menunjukkan kontraksi aku dah kerap 5 minit skali...tapi still tak ade jalan...hinggakan nurse tanya sama ada aku ade minum air selusuh ker...aku kata tak ade... cuma mungkin doa mak aku "along..jangan bersalin dulu hingga mak balik johor" ....tu yang aku tak bersalin2 hingga mak aku sampai johor baru aku deliver...mak aku sebenarnya hantar adik pompuan aku gie masuk UUM so dia tak ade ngan aku...tu yang dia kata jangan bersalin dulu...masin mulut mak aku...hehehe...pada hari keempat..(setelah tiga kali masuk ubat)..pepagi doktor check..alhamdulillah...bukaan dah 3cm...so doktor terus pecahkan air ketuban n hantar terus kat labor room...masa itulah bermulanyer pertarungan untuk mengeluarkan satu nyawa di bumi Allah nie...aku masuk selepas bfast pagi...tak dapat bayangkan kesakitan waktu tu...klu diletakkan satu bangunan besar pun aku rasa ibu2 yang nak bersalin boleh mencabutnyer....bergegar katil...paling aku stress bila pesakit kat katil sbelah dah deliver bersilih ganti...tapi aku still tak bersalin lagi...jam 4.00 petang doktor check baru buka 5cm...lama lagi nak full...barulah aku rasa betapa sakitnyer mak aku melahirkan aku waktu tu...yang mampu n aku ingat waktu tu adelah Allah sahaja...lagipun aku kembar darah...orang kata klu kembar darah sakit n bisa...selepas bertarung nyawa lebih kurang 10 jam akhirnya aku selamat melahirkan Nurulain Nabilah pada hari Selasa 03 Jun 2003 jam 7.51 pm...dengan berat 2.85kg....

waktu nabilah apa yang aku nak makan semua dapat cuma yang aku tak dapat makan adelah ikan sepat...akhirnya mak aku masakkan ikan sepat masin masak lemak...so aku anggaplah tu ikan sepat basah...bukan masin...nasib baik nabilah tak terliur...hehehe


Preggy Nabil

Aku disahkan mengandung untuk kedua kalinyer pada usia nabilah 1 tahun 3 bulan...semasa trimester pertama...aku mengalami alahan jugak...tapi tak seteruk masa yang pertama dulu...dah bleh control dah...hehehe...n masa mabuk2 kena jugak bulan pose.....masa preggy nabil...aku over2 weight...tu yang kena ambik darah aje...pas tu darah tinggi memang ade....seperti nabilah...dua hari skali kena gie check 2mBP...tension jugak....

klu masa nabilah aku kena masuk spital ajekan...tapi masa nabil..alhamdulillah aku kuat..aku just masuk spital bila aku dah cukup 38 minggu...style aku peknen ..cukup aje 38 minggu memang akan dipaksa bersalin...so aku tak rasalah sampai betul ade tanda2 nak bersalin...

petang tu aku gie buat checkup biasa kat KK Kulai...so bila doktor tengok aku dah 38 minggu so dia buat surat n suruh aku gie HSA hari tu jugak...so aku decide nak gie lepas maghrib...lepas maghrib aku gie..n terus admitted...doktor india yang ade kat bilik saringan siap bagitau lagi "saya nak awak bersalin hari nie jugak...takut...awak ade darah tinggikan..bahaya tu...bleh kena sawan" sambil bercakap n membebel dia seluk aku untuk bukak jalan...aku memegang peha menahan sakit...aduh...lamanyer doktor nie godeh...sakit tau tak....pkul 11.00 mlm masuk labor room...kena induce...alhamdulillah...aku kembar air...n aku selamat melahirkan Muhammad Nabil pkul 5.07 am...hari Rabu 1 Jun 2005...preggy nabil paling menyenangkan...tak banyak sangat kerenah...


to be continued...

7 conteng-conteng:

bH berkata...

selamat hari ibu!

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Yer Zai org kata klu kembar darah mmg amat sakit..

Time yg nk seluk2 yg tak tahan tu..aduhh..tulah klu Lily teringat betapa sakitnyer nk bersalin tu..rasa cam takut dh nk ngandung lg..huhuhu.. :)

LYaFRINA berkata...

zai.. teringin nk rasa bersalin normal.. sakit normal cam org2 lain. walau apa pun cara n situasi sewaktu mgandung n melahirkn.. semuanya menuntut kesabaran y tinggi... n betapa besarnya pgorbanan sorang ibu.

Noreen berkata...

pgalaman yg tak kn dilupakan bersalin....
perasaan takot ttp ada...
pgorbanan sorang ibu...

liennasts berkata...

saya pun ada pengalaman mcm tu.. tapi masuk labour room kul 12, kul 5 petang baru bersalin.. contraction kuat, tapi jln belum habis bukak.. N memang betul, saya minum air selusuh awal.. hehehe.. dalam keta dah minum dah airnya.. kalau air ketuban doktor yg pecahkan, itu kembar darah kan??

Zaidah berkata...

bh: selamat hari ibu untuk mu jugak...

lily: masa zai bersalin anak sulung dulu...rasa macam serik nak mengandung lagi...tapi semuanyer Allah maha kuasa...pompuan ni sebenarnyer kuat...

Zaidah berkata...

lya: setiap kelahiran...mempunyai kesakitan yang berbeza2...tak sama...

noreen:klu kita dah melalui lebih satu kelahiran...perasaan takut tu lagi berganda2..berbanding bersalin anak sulungkan...

liennasts: kembar darah memang sakit...orang kata klu minum air tebu masa mengandung nak bersalin kembar darah..n kebetulan zai memang ade minum air tebu...

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL