Nak mintak pendapat korang...

21.7.10


semalam gie chechup firas kat klinik....masalah yang melanda kat aku adelah bila berat firas tak naik...pastu nurse pun bla...bla..bla... aku bukannyer tak nak bagi firas makan tapi firas yang tak nak makan....dia ingat aku tak bagi firas makan...aku siap tukar menu lagi...klu tak nak makan nasik..buat mee hon goreng...buat sup...tapi bila aku bagi firas makan dia siap kemam mulut dia rapat2...siap geleng kepala lagi...aku nak buat macam mana..aku dah bagi vitamin yang klinik bagi...appeton tapi still tak jalan....so aku nak bagi ape supaya firas ade selera nak makan.....klu goreng pisang ker keropok ker...biskut ker n kekadang roti tu dia makan...nasik, mee n sama waktu dengannyer memang dia tak nak...siap cakap  lagi "aanakkk"     geram jugak aku ngan nurse tu...macamlah dia tak ade anak....mesti dia tahukan klu bebudak tengah lasak...manalah ingat nak makan....



tengok dia kemam mulut...

so nurse tu buat appointment next month ngan pakar pemakanan...sebab graf firas hampir mencecah kuning...pening aku...pagi tadik aku bekalkan dua keping roti sapu ngan marjerin untuk bfast firas...tak tahulah teacher dia kat nurseri bagi ker tidak....harap2 dia bagi...

firas kena cucuk setahun...firas tak demam...ibunyer yang mengong macam nak demam....huhuhuhu
kena cucuk kat lengan


36 conteng-conteng:

Lynn Nasir berkata...

anak2 saya masa turun berat badan dulu, saya bagi mkn french fries (tanpa garam) dan nugget ayam (buat sendiri). pastu bg susu kotak coklat, vitagen, dan kek/muffin coklat. lepas beberapa hari, dtg selera mkn nasi semula. tak pernah dah turun berat..hehe!

zue @ annaleeya berkata...

airel plak kuat mkn, tp berat bdn menten jerk... klu naik pon setakat 100 - 200gram jerk... mgkin perkembangan bdk2 nih lain2 kan??? asalkan sihat sudah zai...

Fieza79 berkata...

tp bl tgkkan firas cam chubby je..muka still tembam comey...

sihat dh la zai...

LyNn HaMzAh berkata...

tgk macam semangat jer...tapi x sangka plak berat dia x naik...erm, doakan dia sihat2 jer...

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

Kalau anak bujang I plak dia mmg kuat makan.. 1 jam sekali mesti nak makan.. lgpun dah umur 5 tahun kan, budak lelaki mmg kuat makan berbanding budak pompuan. Tapi kalau still baby2 mcm Firas tu maybe dia nak main je tu yg lupa nk mkn kot....tak pun maybe badan ada terkehel ke..kdg bila badan terkehel pun selera makan jadi kurang.

ch@ berkata...

kita pun risau ni, blm lagi bwk cikOni pergi injek setahun, demam tak baik². makan pun sikit aje. mesti berat dia pun mcm firas tak naik.

izahdaut berkata...

assalaumaualaikum..slaam kenal..saya pun mengalami masalah cam ni.nasib la doktor faham je kerenah anak nih mcm2 pasal makan.kalau tak hangin gak kena bebell kan.dulu saya bagi susu, atau produk yg bersusu, roti ngan keju slice, roti telur, macaroni berkrim..lama lama baru dtg selera makan..cube la.kerenah anak2 ni mmg nak kena bersabar dan jgn giveup.satu lagi jgn marah kalau dia tak nak mkn.sebab tu la yg terjadi pada saya, kalau dia kemam mulut tak mau mkn, saya marah then lepas tu terus tak mau makan kesudahnya.tapi kalau pujuk..sambil dia main sambil suap..habis jugak makannan tuh..wahh panjang dah bebel nih!!tapi comel la dak firas nih..sihat kan.....

Ain berkata...

selagi firas sihat, zai tak perlu risau....

kalau nak try bagi susu sustagen pun boleh jugak, sesuai untuk kids yang takmo makan....

mana tau berat firas boleh naik nanti...

e.l.i.z.@ berkata...

firas umo brapa ye?
biasa la budak²..mmg ada yg susah nk mkn..plg senang kan, awak bg dia minum susu pediasure..insy'lah naik sikit berat dia

p/s: anak² sy masa kecik dulu pun susah gak mahu mkn huhuhu

Adyshariz berkata...

zai.. biasalah tu, aisha pon ada masalh camni, geram gak, tapi alhamdulillah badan hariz naik sikit jugak la.. cuba zai pantau makanan kesukaan dia, mcm hariz suka mkn pau,nasi impit,cekodok.. kalau x mkn nasi..bende ni la yg aisha bg dia makan.. bolehlah..asalkan naik kan

Zaidah berkata...

Lynn Nasir: terima kasih lynn bleh dijadikan panduan jugak nie....

Zaidah berkata...

zue @ annaleeya : alhamdulilah dia sihat...cuma tu ajelah tak mahu makan...mcm kakak ngan abg dia walaupun tak banyak naiknyer tapi klu timbang mesti naik...

Zaidah berkata...

Fieza79: terima kasih fieza...ade secomel ibunyer tak..hehehe

Zaidah berkata...

LyNn HaMzAh: insya Allah...ker ibunyer pun turut comel sekali...hehehe

Zaidah berkata...

Miss Mirror a.k.a Sam: yer lah kak...lagipun dah lama dah dia tak gie urut...manalah tahukan klu lepas urut nanti dia selera makan...

Zaidah berkata...

ch@: nanti cha kena marah....sekarang nie kat klinik memang strict boring...

Zaidah berkata...

izahdaut: bila dia tak nak makan kekadang tu kita geram kat dia...terima kasih kerana bagi info yang bleh dipelbagaikan menu untuk firas...

Zaidah berkata...

Ain: terima kasih ain atas cadangan tu...alhamdulillah...yang penting dia sihatkan...

Zaidah berkata...

e.l.i.z.@: firas umur dia 13 bulan...

Zaidah berkata...

Adyshariz:terima kasih sha...klu nasik impit tu dia suka...lagi2 makan ngan sate...so kena tengoklah kan ape makanan kesukaan dia... :)

lydzar berkata...

samala macam hadif tu..susah gak nk makan. dia pon tak prefer nasik. mak dia ni pulak malas nk masak benda2 lain.

rasanya dh betul dah apa zaidah buat tu. variety kan menu dia. pujuk dia makan. datang mood nnt, dia makan byk la :)

halimatun saadiah berkata...

anak sy dulu macm tula..xnak makan..berat dia ms 1thn 8.4 je..berat firas berapa??doc suggest sy tukar susu..skrg minum pediasure complete..lepas minum susu ni,berat naik sekilo setiap bulan..makan pun dah lalu dah..pantang nmpk mknn skrg ni..sume dia makan..

mamalieyna berkata...

tapi firas mau makan benda lain kan...ok lah tu, bukannya takmo mkn lgsg..selera tekak dia kot lain lah tu..pepun janji dia sihat oklah...nmpk chubby, ceria je firas..sihat lah tu..

Mama Hanim berkata...

hanim dlu pn susah gak nk makan.. pastu tukar susu dutch lady 123 ok skit. air ribena 1liter/week. Alhamdulillah, berat badan mmg naik setiap bulan, tahap kesihatan pn ok..

cuma skang dh maintain berat badan hanim.. umur 3thn setgh 23kg..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Samalh zai ngan Qis ni..lily jer yg rajin masak apa mknan utk dia..tp dia yg x nk mkn..tu yg kurus jer..Skrg ni pon still garisan kuning lg..pening kepala pikir camne nk bg naik bdn dia ni..bg mkn vitamin pon sama gak..pening2..

Zaidah berkata...

lydzar: kekadang kita masaklah untuk dia...dah klu dia tak nak mkn takkan kita nak paksa plak...

Zaidah berkata...

halimatun saadiah: berat firas 8.6kg aje..ramai jugak yang cadangkan minum susu tu...tapi firas minum susu badan aje...so macam mana tu.

Zaidah berkata...

mamalieyna : alhamdulillah yang penting dia sihatkan...selera dia lain kot...

Zaidah berkata...

Mama Hanim: terima kasih mama....kat rumah yang selalu minum ribena tu kakak n abang dia..blehlah jugak beri kat diakan..

Zaidah berkata...

LiLy @ MumMyQiStina: yerlah lily...kita menghadapi masalah yang sama kan..dah beri vitamin pun dia tak nak makan jugak...memang pening

~Siti Hajar~ berkata...

normal la kak bdk xnaik berat, klu sikit je xpe tp klu turun menjunam, munkin apa pblm...nurse semua camtu, suka bebel2..huh!

Zaidah berkata...

~Siti Hajar~ : nurse tu semuanyer nak kejar kualiti n iso tu yang membebel aje...huhuhu

MAMASYAZA berkata...

macam sikecik akak tu, akak bagi makan scott emulsion perisa orange, makin berselera bila makan nasi, cuba kasi firas try scott tapi masam le ckit.
ami dulu masa kecik2 lagilah kurus, berat badan pun susah sgt nak naik...asalkan sihat udah leee

Zaidah berkata...

mamasyaza: scott zai blum cuba lagi....nak cuba jugaklah...manalah tahukan...insya Allah berjaya

halimatun saadiah berkata...

saya pun still BF kan anak sampai sekarang..saya campur je..

Zaidah berkata...

halimatun saadiah : klu bleh nak jugak cuba...hehehe

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL