Aku Seekor Ikan Jepun

5.8.10

Orang-orang di jepun sememangnya amat gemarkan ikan yang segar. Namun begitu, kawasan penangkapan yang berhampiran pantai agak kekurangan ikan. Perkara ini telah memaksa, nelayan-nelayan di jepun untuk pergi lebih jauh lagi ke kawasan perairan pantai dalam untuk menangkap ikan. Semakin jauh mereka pergi, semakin lamalah masa yang perlu diambil untuk mereka pulang membawa hasil tangkapan mereka.
Disebabkan tempoh pulang yang lama itu, ia telah menyebabkan ikan-ikan yang ditangkap, menjadi kurang segar apabila sampai di pelabuhan. Dan rakyat jepun, tidak sukakan rasa ikan-ikan tersebut.
Untuk mengatasi masalah ini, nelayan-nelayan jepun telah mengambil langkah drastik dengan memasang peti sejuk beku di dalam bot mereka. Dengan itu, semua hasil tangkapan yang diperolehi akan terus disejukbekukan sewaktu di tengah laut lagi. Kaedah ini, telah membolehkan nelayan-nelayan jepun untuk pergi lebih jauh, dan tinggal lebih lama lagi di laut. Namun begitu, citarasa rakyat jepun sememangnya agak cerewet, mereka dapat merasakan perbezaan antara rasa ikan segar dengan ikan yang telah disejuk-bekukan, dan mereka, tidak sukakan rasa tersebut.
Bagi memenuhi permintaan ramai rakyat jepun yang inginkan ikan segar, maka, nelayan-nelayan di jepun pun menukarkan peti beku yang terdapat di dalam bot mereka dengan tangki yang berisi air pula. Dengan itu, semua ikan yang ditangkap tidak lagi akan disejuk bekukan, tetapi ia akan dimasukkan ke dalam tangki air tersebut agar ikan tersebut dapat terus berenang dan hidup apabila sampai ke pelabuhan.
Namun begitu, disebabkan tangki simpanan yang kecil maka, ikan-ikan tersebut tidak dapat bergerak bebas dan sering berlanggar dengan ikan-ikan yang lain, ini menyebabkan ikan-ikan tersebut penat dan akhirnya, mereka berhenti bergerak. Apabila sampai di pelabuhan, ikan-ikan tersebut masih hidup, tetapi ia sudah tidak bergerak selama beberapa hari. Dan rasa ikan ini, tetap kurang enak dan rakyat jepun tidak gemarkannya. (Fuh.. cerewet betul rakyat jepun nie)
Jadi? Apa lagi yang perlu dilakukan oleh syarikat-syarikat nelayan di jepun ini untuk memastikan ikan-ikan yang ditangkap sentiasa segar apabila sampai di pelabuhan? Jika anda dilantik sebagai “consultant” kepada industri perikanan di jepun ini, apakah yang akan anda cadangkan?
Anda nak tahu apa yang mereka lakukan seterusnya?
Mereka masih lagi mengekalkan tangki air tersebut di dalam bot mereka, cuma pada kali ini, mereka letakkan seekor ikan jerung kecil di dalam setiap tangki tersebut.
Dan anda nak tahu apa berlaku?
Ikan jerung kecil tersebut telah membaham ikan-ikan yang lemah, tetapi, ia tidak banyak, hanya sedikit sahaja, manakala ikan-ikan yang selebihnya selamat kerana mereka akan terus bergerak dan cuba melarikan diri dari ikan jerung tersebut. Ini adalah antara soal hidup dan mati beb!. Hasilnya, apabila sampai di pelabuhan, semua ikan-ikan tersebut masih lagi hidup, masih bergerak dan ini membuatkan ikan-ikan tersebut terus segar.

============ ======
Pengajarannya
============ ======


Kita perlukan “jerung” di dalam hidup kita untuk menjadikan hidup kita lebih “hidup” , “segar” dan “enak”. Jerung di dalam kehidupan bolehlah di umpamakan seperti cabaran2 serta tekanan2 yang wujud dalam kehidupan kita. Tanpa sebarang cabaran atau tekanan, hidup kita akan menjadi “bosan” dan “biasa-biasa” sahaja.

Jadi, usah gentar dengan segala cabaran & tekanan yang anda hadapi di dalam kehidupan ini, ia sebenarnya akan membuatkan anda lebih bertenaga dan lebih berjaya.
10 conteng-conteng:

LYaFRINA berkata...

zai...
org jepun terlalu byeknologi tinggi.. tu y smpai g2...

ermmm.. suka baca p'akirannya.. rsa semangat.. mybe segala dugaan y penyakit lya adalah JERUNG y mgejar lya... jd lya x harus mgalah dgn khidupan ni.. tq zai...

Fieza79 berkata...

smpai gitu pemikiran org jepun...
makna nya harus berdepan dgn jerung agar hdup kita sentiasa segar bugar...!

lydzar berkata...

bagus entry ni :)

memang menbangkitkan semangat

az rina a.k.a jaijina berkata...

fuhh, cerewet bena lah depa ni..kat mesia, segar ke tak segar ke tetap laku aihh, hehehe..

betul tu kak, cabran perlu ade dalam kehidupan..kalau tak sepi nnti..

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

wah...mmg betul2 cerewet. tapi, saya sgt setuju dgn statement yg akhir tu...hidup perlukan cabaran agar lebih segar dan bernyawa....hehe

Zaidah berkata...

LYaFRINA:semoga ia merupakan salah satu pembakar semangat untuk lya meneruskan kehidupan dan untuk diri zai juga

Zaidah berkata...

Fieza79: sebab tulah diorang tu maju

Zaidah berkata...

lydzar: terima kasih

Zaidah berkata...

az rina a.k.a jaijina: kat m'sia memanga dah laku dah...sebab tu diorang tu maju sebab semua aspek cerewet

Zaidah berkata...

Naimatul Hafizah Nor Rodin: betul n setuju...

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL