Dua Hari Sebelum...Semasa...dan Selepas...

27.9.10

Ya..Allah...lamanyer aku tak update blog kesayangan aku nie....dah penuh lalang n hutan gamaknyer.....

seminggu kat opis tak ade karen....so tak bleh nak online di tambah kat rumahpun tak ade mood nak online jugak...memandangkan dengan keadaan sekarang nie yang kurang mengizinkan.....

aku rasa dah basi dah nak citer pasal raya...tapi aku peduli ape...akunyer sukalah nak citer jugak....cuma tak bleh nak upload gambar tak bawak cable...so tak ade gambarlah...huhuhu

Dua Hari Sebelum Raya
sedang asben aku sibuk menyimen kat depan rumah...nabil n nabilah sibuk main basikal...pastu jari kelengkeng dia tersepi antara basikal n pagar jiran sebelah rumah.....berdarah...n kukunyer hampir tanggal...pada mulanyer aku tak tahupun yang jari dia jadik macam tu...sebab lepas dia kena tu dia mendiamkan diri kat dalam bilik n tutup pintu....bila aku tanya kenapa dia menangis sambil baring kat katil...dia kata jari dia sakit...aku tengok masya Allah..berdarah....bajunyer pun ade kena darah...may be dia takut ayahnyer marah sebab tu dia mendiamkan diri dalam bilik....aku pun panik jugak n terus hantar dia gie klinik...nasib baiklah firas tidur so mintak asben aku tengokkan firas sekali....asben aku memang marah benar sebab dah di nasihatkan jangan main basikal tu tapi bebudak...manalah nak dengar kata....

kat klinik...doktor n pembantu klinik bersihkan luka n balut luka tu...pastu bagi ubat....doktor kata tak bleh cabut sekarang kukunyer tu....kena tunggu sampai selnyer mati baru bleh cabut ngan sendiri....oleh kerana nabilah berpuasa...so terpaksalah dia berbuka sebab nak makan ubat....nampaknyer tahun nie nabilah tak berpuasa penuh...kerana dua hari dia tak bleh berpuasa.....

Semasa Raya
Hari raya pertama....kita orang tengah syok2 beraya bersama adik beradik n ipar...tetiba aje firas bleh muntah ngan banyaknyer habis basah baju aku...nasib baiklah rumah yang last...so terus balik...patutpun dia asyik merengek aje...rupanyer perut dia tak selesa....malam tu dia demam....memang panas....aku berhari raya kat felda..maklum ajelah kan..klu musim raya manalah ade klinik swasta yang bukak so gie ler Pusat Kesihatan....sebab sekarang nie Pusat Kesihatan akan ade orang yang on call....so medical assistant bagi ubat bontot n ubat demam....

mak akupun rasa kesihan tengok firas asyik demam aje....dia suggest kan supaya firas tukar nama ajelah....mungkin namanyer terlalu berat....mak aku suruh panggil Adam...so sekarang kitaorang panggil Firas ngan panggilan Adam....

esoknyer gie beraya kat batu pahat plak....kebetulan satu hari tu cuaca amatlah panasnyer....suhu badan Adam dah normal....cuma mungkin dia tak selesa...n panas...tu yang dia merengek aje....malam tu gie rumah paklong aku kat kluang....minta dia urutkan adam...masa kena urut diam aje si adam tu....paklong aku kata....tahan jugak budak nie menahan sakit....senyap aje diurut...cuma bila paklong aku urut kat bahagian kaki dia merengek sekejap....

hari ahad...dah bangun n mengemas satu rumah...dah sihat dah....adam sihat...aku plak demam.....tiga hari aku demam.....n tiga hari selepas tu aku kena berak2lah plak...rasanyer muka aku dah macam muka toilet bowl dah....naik meluat tengok asyik aku aje yang masuk berak....aduihhhhhhhhhhh.......

Selepas Raya

aku kena selsema n batuk2...sampai lah nie.....hari jumaat dapat mc.....masih ade lagi batuk n selsema...aku tak dapat menikmati makanan...n aku makan untuk kenyang aje....kemudian hilang deria bau..yang aku tak tahu bau ape sama ada wangi atau busuk...hehehe......

pagi tadik plak....nabilah muntah2....n dia kata kepala dia pening...aku rasa dahi dia...panas...sahlah demam....aku pesan ngan asben jangan lupa bawak nabilah gie klinik tengahari nanti....

oklah tu ajelah dulu sebagai pemanas badan.....nanti sambung lagi yer.....nak merayap jap kat blog kekawan yang telah lama ditinggalkan....winduuuuuuuuuu

26 conteng-conteng:

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

aduhai..dugaan sunggoh ye

bab kuku tersepit tu..ngerinya
teringat anakbuah sy..dia jatuh beskal lutut cedera parah..tapi sbb takut dek akak sy mengamuk dia diam sambil nangis dlaambilik..ehehhe

smoga akak cepat sembuh ya..

so dah tukar nama..dah ok ke?

MAMASYAZA berkata...

ramai yangkurang ckit raya baru2 ni, anak2 akak pun kena sesema, dah la sekrg ni penyakit yg hinggap lambat nak sembuh.
bila firas dah tukar nama, macam mana, ok tak..???

Ain berkata...

alahaiii, macam2 dugaan pulak yang datang. patut la zai lama tak update blog ni....

anyway welcome back ya zai...

sweet la nama adam tu, firas tak kesah ke zai tukar nama dia....

Sidratul Muntaha berkata...

daku plak demam dari semalam
namun keje ttp keje

az rina a.k.a jaijina berkata...

alolo, kesian akak, satu family kene sakit²..patutlah senyap aje blog akak ni, seminggu jugaklah takde update..

jadi panggil adam lah skang ye..hope adam cepat² sembuh ye, same jugaklah nabilah tu..

rATu kEBaYA berkata...

banyak dugaan semasa hari raya ye.. semoga sabar..

nama firas tu berat ye.. erm.. sekarang pangil adam pun sedap jugak dengar

|| NaFiRaa || berkata...

dugaan raya.. semoga semua cepat sembuh~

mamaaerish@eb berkata...

aduyai...

bab jari tuh... ngerinyer... berdiri bulu roma eb bc... takottttt...

bab tukar nama tuh... mujarab eh?... ;p

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

hah tu lah...lama tak tengok blog ni update...take care ye kak...

Hamizah berkata...

patutlah lama zaidah x update blog..
semoga semuanya selamat & pulih spt sediakala..

Fieza79 berkata...

aduhh dari mula raya smpai skrg byk btol dugaan..patot la lama menyepi...kesihatan kurang mengizin kan..!

moga suma kembali sihat dn pulih kembali...

Zaidah berkata...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- tu yang nabilah baring kat atas katil takut kena marah....dah buat salah....lepas tukar nama tengok ok aje...bila kita panggil adam pun dia datang...

Zaidah berkata...

@MAMASYAZA alhamdulillah....makin nakal dah...ibunyer yang masih lagi dalam kesihatan yang kurang memuaskan

Zaidah berkata...

@Ain tengok dia macam tak kisah aje ....bila panggil adam cepat pulak dia datang kat ibu nyer....lelagi klu disuruh mandi...amboi cepat datang...nak main air

Zaidah berkata...

@az rina a.k.a jaijina lama jugak tak berupdate rina...windu jugak...hehehe...insya allah semoga adam cepat sembuh...amin

Zaidah berkata...

@rATu kEBaYAmak kata mungkin nama firas tu berat untuk dia...n tak sesuai...tu yang mak cadangkan tukar nama tu...so sekarang nie panggil adam ajelah....senang n ringkas

Zaidah berkata...

@|| NaFiRaa || memang penuh dugaan....redha menerimanyer...

Zaidah berkata...

@mamaaerish@eb hari tu dia dah tunjuk kat zai yang kukunyer dah tercabut dah....n dia kata dah tak sakit lagi...memang ngeri zai tengok...

bab tukar nama tu alhamdulillah tengok dia ok dah...cuma selsema ajelah tinggal skit...

Zaidah berkata...

@Nur Hawa Mohd Zin terima kasih awe....tak terupdatekan...windu rasanyer...blog awepun blum sempat menjengah lagi...

Zaidah berkata...

@Hamizah insya Allah...amin...terima kasih hamizah

Zaidah berkata...

@Fieza79 terima kasihlah kepada rakan blogger yang memang sentiasa prihatin....

Zaidah berkata...

@Sidratul Muntaha kekadang terpaksa jugak datang kerja walaupun tak sihat...huhuhu

yanti isa berkata...

salam syawal , get well soon .

Welcome back .

cha berkata...

serius semput membaca, tak sempat pun tarik nafas, haha bagus juga tak pyh buka page byk kali, haha...

Zaidah berkata...

@yanti isa terima kasih kak yan

Zaidah berkata...

@cha saje aje akak bagi latihan pernafasan...hehehe...malas nak buat banyak part...

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL