Tutorial Buat Header Cara Aku Yang Mudah....

6.12.10

hari nie aku nak berkongsi ngan korang macam mana nak buat header yang macam cara aku buatlah....akunie pun masih amatur lagi sebab aku buat pun ikut suka hati aku aje....jangan marah klu tak jadik....so atas permintaan MAMA3H yang mintak tolong ajarkan n beberapa mama yang lain mintak tolong tunjuk so aku ngan rela hati membantu yang sekadar aku tahu aje tau....hehehe...






inilah contoh header bg blog MAMA3H.....


memula korang mesti ade adobe photoshop klu tak ade kena carik sampai ade....pastu korang cariklah gambar yang korang nak gunakan...macam contoh kat atas tu aku carik kat google aje.....


langkah 1.
korang mesti pastikan saiz blog korang bagi pastikan dia cantik terletak...hehehe...korang klik kat file>new>  dan akan kuar seperti dibawah...korang letakkan saiz untuk lebar n panjang header korang...pastikan background adelah transparent...pastu klik ok...


langkah 2.
layer korang akan jadik macam gambar kat bawah...


langkah 3.
lepas tu korang klik kat file>open> cariklah fail gambar yang korang dah save atau nak gunakan n klik ok.....macam contoh kat bawah nie...

langkah 4.
oleh kerana kita nak gambar budak pompuan tu aje so kliklah kat polygonal lasso tool seperti dalam bulatan tu.... 

langkah 5.
korang buatlah disekeliling gambar yang korang nak aje tau....macam kat  bawah... 

langkah 6.
buatlah sehingga titik bertemu n jadik macam kat gambar di bawah... lepas tu korang tekan ctrl+x secara serentak n lepas tu tekan ctrl+v di atas layer header korang.....

so akan jadik macam nie.... 

langkah 7.
lepas tu korang klik kat macam dalam bulatan....n lepas tu terus buat right click n pilih free transform...free transform ni gunanyer untuk membesarkan size n kecik...n pindahkan gambar atau text.......

langkah 8.
korang klik magic eraser tool....tujuannyer bagi memadamkan background yang warna biru tu... 

so klik aje tool tu kat warna biru tu...so akan jadik mcm kat bwh.... 

untuk gambar yang lain ikutlah macam langkah 3-8.....so setakat nie harap korang faham kan.... 

langkah 9.
klu korang nak buat kotak yang ade warna macam akunyer so korang ikutlah pertama...
 klik macam dalam bulatan hitam....pastu klik kat bulatan hijau bagi mengubah warna yang korang nak....pastu korang lukiskan bentuk kotak kat layer header tadik...

langkah 10.
klu korang nak alihkan kotak tu macam biasa right click tekan free transform....bagi mendapatkan gambar berada di depan kotak....korang nampak tak bulatan warna hitam yang mana segala hasil n gambar korang akan terdapat pada layer2 berkenaan....korang klik kat layer budak pompuan tu...n then tarik layer kotak purple tu dibawah layer budak pompuan tersebut... 

so dia akan jadik macam kat bawah... 

langkah 11.
klu korang nak cantikkan gambar n kotak berkenaan just klik aje kat layer>layer style>blending option n pilihlah cara yang korang nak.... 

so bagi masukkan text pulak korang klik kat bulatan yang warna kuning...pastu bulatan warna merah untuk pilih font tulisan....lebih kurang macam word aje... 

so aku pilih font tulisan bend it .... 

bagi menghasilkan tulisan yang cantik n dramatik bleh gunakan kaedah di atas iaitu layer>layer style>blending option....
so contohnyer macam kat bawah nie....

akhir sekali save...so nak save kenalah save dengan dua version iaitu save dengan format .psd ini kerana bila kita nak edit file tersebut masih bleh digunakan... 


pastu klu korang dah puas hati so korang save menggunakan format .png so aku nasihatkan buatlah kedua2 format berkenaan.....  so SIAP....SELAMAT MENCUBA....


p/s harap korang faham yer...klu tak faham komen kat aku....hehehe...













9 conteng-conteng:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah bagusnya pelajaran ari ni, nanti nak try la TQ ye zaidah sharing is caring

sarah-najwan berkata...

tq psl tutorial nih..

saya kene cari photoshop nih..hehe

MaMa3H berkata...

Tq zaidah..nnti saya akan cuba.jasamu dikenang:)

mamalieyna berkata...

waah dah kuar 1 tutorial berguna! nnti nak cuba..tp kena download software photoshope dulu..hehe..

nnti ajar lain plak eh..tq yee!

Zaidah berkata...

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥try jangan tak try tau anje..

Zaidah berkata...

@sarah-najwandownload yang portable pun bleh ...

Zaidah berkata...

@MaMa3Hjangan tak cuba tau...nak tengok hasilnyer

Zaidah berkata...

@mamalieyna insya allah...bleh...

siti norszillah berkata...

thanks nice...

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL