Tutorial Font Cantik Pada Tajuk Entri

14.12.10

Semalam aku dah ajar korang macam mana nak install korangnyer font tulisan yang cantik2 tu ....so hari nie aku nak ajar plak macam mana korang nak tukar Font pada Tajuk Post korang....senang aje....

Langkah 1
korang gie design>edit html> Expand Widget Templates ...lepas tu tekan CTRL+F n tulis kat pop up yang kuar tu 
.post h3{


Langkah 2.
Bila dah dapat dah kod tu macam kat bawah nie...


.post h3 {
  background:url( ) no-repeat; 
margin:10px; 
padding-left:40px; 
padding-top:10px; 
font-size:140%; 
font-weight:normal; 
line-height:1.4em; 
color:$titlecolor;

korang just tambah aje kat bawah font-size:140%; dengan
font-family: font yang korang suka...contohnyer pokemon

so dia akan jadik macam di bawah nie...


.post h3 {
  background:url( ) no-repeat; 
margin:10px; 
padding-left:40px; 
padding-top:10px; 
font-size:140%; 
font-family:pokemon;
font-weight:normal; 
line-height:1.4em; 
color:$titlecolor;


Langkah 3.
Lepas tu korang click kat preview klu ok n korang dah puas hati blehlah save....so selesai...


Pesanan Penaja

1.  yang kaler biru tu korang bleh adjust padding dia sama ada nak ke kanan n ke kiri ker..klu tak nak tukar pun bleh jugak...

2. yang kaler hijau plak korang bleh tukar font size korang..klu nak besar buatlah 160 ker atau nak kecik buat 120...

3. yang kaler merah plak...korang boleh tukar jenis font..kalau tak nak pokemon korang bleh tukar macam aku nyer bend it...tapi yang penting kena install dulu macam tutorial aku sebelum ini...

4. yang kaler purple untuk korang nyer warna tulisan...klu korang nak tukar warna tulisan korang kena pergi design>blogger template designer>advance>post title color....

harap dapat membantu...

10 conteng-conteng:

zue @ annaleeya berkata...

wahhh... dah jadik cikgu plak zai kita nih... apepon thks zai... blh gak zue cuba nnti... tp x taulah jd ke tak tu.... hehehe...

erienz berkata...

hehehe...nasib baik kak zai satu opis ngan rin...senang suh ko ajar secara direct...hehehe...

az rina a.k.a jaijina berkata...

ehh, pesal rina punye takde .post h3 { ye? musykil ini..

Zaidah berkata...

@zue @ annaleeyainsya Allah...mesti jadik punyalah...cubalah test

Zaidah berkata...

@erienzbarulah bleh fahamkan...

Zaidah berkata...

@az rina a.k.a jaijinamubgkin rina nyer template lain kot...

az rina a.k.a jaijina berkata...

zai, thanks dah jadi..pastukan, rina nak tuka tulisan kat title side bar, camne pulak ye?

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

wah bagus bagus
sudah buat tutor
nanti aku ada masa nk gak buat la
:)

inumatin berkata...

i likeeee.,.nt nk cuba la

ummi nia berkata...

akak..xjdla nk tkr font title nie..dh cuba dh

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL