Tutorial Install Font Yang Cantik2...

13.12.10

Klu korang perasanlah kan...klu aku memang aku perasan...hehehe...aku tahu korang nie memang biasa menggunakan photoscapekan...so kat situ tak banyak jenis-jenis font yang cantik n menarik macam yang aku gunakan untuk cantikkan tajuk sidebar aku tu...perasanlah plak....so tentulah korang bosanlah kan nak gunakan font Time New Roman ajekan....so aku ade skit ilmu kebatinan untuk dikongsikan dengan korang semua...tak baik simpan sensorang...ilmu yang berguna perlu dikongsi n dimanfaatkan bersama...betul tak....hehehe...


Langkah 1.
korang boleh download font yang menarik daripada dafont.com atau 1001font atau korang nak carik sendiripun bleh...aku tak kisah...so macam gambar kat bawah tu daripada dafont.com bila korang dah pilih mana2 font yang korang suka korang bleh klik kat download .... so macam aku ...aku pilih tulisan pokemon 


Langkah 2.
Apabila prose mendownload selesai (biasanyer dalam format winzip.) korang klik kat file yang telah aku bulatkan tu...pilihlah salah satu file atau korang nak semua pun bleh...tapi pastikan format file adelah *.ttf ok...


Langkah 3.
Dah pilih file mana satu...korang right click n then akan kuar menu macam kat bawah untuk extract file tersebut...nie mesti korang tahu punyalah...


Langkah 4.
So menu berikutnyer akan keluar bagi menyimpan file yang di extract tadik...lebih senang klu korang save di desktop senang nak carik....so savelah kat desktop....

Langkah 5.
Bila proses save selesai...korang pergi desktop n nampak file korang tadik ade kat situkan...macam dalam bulatan merah tu...so korang bukak control panel>font...pastu korang dragkan aje file pokemon tu ke dalam folder font...lepas tu korang check kat dalam folder font tu klu dah ade file pokemon tu...ok selesai....

Langkah 6.
Korang dah bleh gunakan font untuk cantikkan assignment korang ker...atau tulisan kat blog korang ker dan memacam lagilah......SELAMAT MENCUBA...

p/s klu tak faham tanya yer....

17 conteng-conteng:

umie berkata...

thanks atas tutorial tu..mcm mana pulak nak masukkan kat blog..adohhh...umie ni blur ckit..hehhe

Zaidah berkata...

@umieuntuk masukkan kat dalam blog zai kena buat tutorial lain...sabar yer umie...cuma yang pastinyer ummi kena ade dulu font tu kat control panel...

cik dah ganu kiter berkata...

bagus2..nnt kena buat ni..almaklumlah idah budak baru belajar..nnt akakk ajarla plk cara nak mencantikkan blog..kui..kui

@e_da berkata...

waaa bagusnya.. tq zaidah.. nanti nak guna leh bukak blog ni..

az rina a.k.a jaijina berkata...

tak saba nak tunggu tutorial ke 2 ni..

umie berkata...

@Zaidah

hehhee..nanti zai ajarla umie wat tu..heheh..yah tutorial tulisan kat komen ni ada x?

MamaYatie berkata...

time kasih berkongsi ilmu..nnt cepat2 wat tutorial yer..tak sabor melaram kan blog saya ni

Adyshariz berkata...

zai..ko mmg marvelos la..hehe..nanti aku wat

bardboo berkata...

best..nnt blh tmbh font2 yg cantik..thx ye utk tutorial nie..

Zaidah berkata...

@cik dah ganu kiter insya Allah...nanti akan akak buat tutorial yang mana akak tahu membantu idah..

Zaidah berkata...

@@e_dasebenarnyer font nie bleh digunakan untuk word, power point n sebagainyer..

Zaidah berkata...

@az rina a.k.a jaijinasabar2....klu ade masa akak buatkan tutorial ok...

Zaidah berkata...

@umieada umie nanti zai akan buatkan...

Zaidah berkata...

@MamaYatiebleh....zai nak tengok nanti haslinyer...memurid pandai tak buat...

Zaidah berkata...

@Adysharizbuat tau jangan tak buat...

Zaidah berkata...

@bardboosesama...

ZieL berkata...

hii..komen ni guna font apa ye?

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL