Tutorial Huruf Pertama Entri Macam Huruf Surat Khabar

27.12.10

Aku jejalan kat blog kiz n then nampak dianyer huruf pertama n3 cantik style surat khabar...so dia ade buat tutorial macam mana nak buat....so korang bleh cubalah...kredit untuk KIZ ....terima kasih....so akak panjangkan tutorial KIZ kepada rakan blogger yang lain...semoga dapat pahala...

so caranyer senang aje....

Langkah 1.
Login ke blogger korang,kelik edit HTML dan cari kod nie



Tips : Nak mudah mencari,tekan CTRL + F di keyboard korang



Langkah 2
Dah jumpa?Copy dan Paste Code nie


.newspaper {

float:left;

color:#000;

background:#fff;

line-height:80px;
padding-:1px 5px 0 0;
font-family:times;
font-size:100px;
}

 n letakkan di atas kod 




Langkah 3
Dah?Save templete korang...korang boleh menukar saiz font, jjenis font, color font, color background dan px anda...sebagaiaman yang aku telah warnakan merah tu... 



Langkah 4.


Sekarang korang pergi ke 


Kat ruangan petak post templete tu,tampal kod ni ok

pas tu save..




Langkah 5.

so setiap kali korang nak tulis entri korang mesti klik kat tab Edit HTML dulu pastu korang akan perasan kod berkenaan seperti 


so korang blehlah gantikan First Alphabet kepada huruf pertama contohnyer perkataan AKU...so korang letakkan macam nie...

Langkah 6.
Lepas tu korang blehlah klik tab compose n taiplah korangnyer entri macam biasa....dah siap....

2 conteng-conteng:

eB@mamaAerish'n'Aed berkata...

betoi3... pahala... eB dh blajar dah nih... pahala no 1... TQ yer... >_<

MamaYatie berkata...

byk tips kat sini..tp tak sempat lagi nak buat la zai..ni tengah qada' bw last week..hehe..nnt nak buat saya jenguk balik sini

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL