Nak Bersalin Memang Sakit....

28.1.11


Aku telefon rumah....tanya khabar orang kat kampung...tanya adik aku yang tengah menunggu hari untuk bersalin...klu tak silap aku dah 39 minggu ++....dah tak larat katanyer....nurse bagitahu baby dah turun dah tinggal masa aje....


gambar adik aku ketika hari persandingan dia tahun 2008

klu aku 39 minggu bermakna dah bersalin....setakat nie semua anak2 aku keluar pada 38 minggu...almaklumlahkan...ibunyer nie bila peknen ade blood pressure so ape lagi kena cukup masa kena gie spitallah jawabnyer....tiba spital kena paksa....nak bersalinkan nabilah n adam aku kena masuk ubat...alhamdulillah masa nak bersalinkan nabil tak kena masuk ubat...cuma kena seluk n godeh bagi bukak jalan....sakit...tapi yang paling tragis masa nak bersalinkan nabilah kerana aku kena masuk ubat sebanyak tiga kali....n tiga hari aku merana sakit kesan ubat tersebut...tapi jalan still tak ade....kontraksi dah 5 minit2...lagipun orang kata anak sulung memang lama...betul jugak....air ketubanpun doktor yang pecahkan....

cuma aku tak tahu apakah beza antara dimasukkan ubat tu merupakan induce bagi pencetus kelahiran atau induce sewaktu kita tengah sakit nak bersalin...banyak sangat versi....walau apapun nak bersalin memang sakit....tak boleh kita nafikan...sakit yang kita tak bleh nak gambar n bayangkan...

teringat masa menahan sakit sewaktu nak bersalinkan nabilah...baju doktor tu aku tarik ngan sekuat2nyer....rasa macam nak tendang aje dia...doktor tu cakap "nak bersalin memang sakit...banyakkan selawat" cuma Allah saja yang tahu...cuma bagi ibu yang nak bersalin biarlah sakit tu tak lama n terus bersalin....klu lama sakit tu yang kita banyak kehilangan tenaga n badan letih...sesunggunyer Allah akan membalas setiap kesakitan yang kita alami dengan pahala dan sebagai penghapus dosa...

anak jiran rumah mak aku...sewaktu nak melahirkan anak sulung...tak tahan ngan sakit nak bersalin...sampai tanggal2 kain dia menahan sakit sambil menggigit besi tingkap cermin tu....

untuk adik aku...semoga selamat bersalin n dapat baby yang comel n sempurna....tambah lagi anak sedara aku...insya Allah...

13 conteng-conteng:

Cik Jue berkata...

tapi bila dah keluar hanya tuhan je tahukan....happy sangat

Sricahaya berkata...

teringat time bersalin..mmg sakit hanya tuhan yg tahu...tapi bila dah kuar bby, nikmatnya ya allah...lega rasa...hlg segala kesakitan..lagi2 bila tgk muka bby..

Abah Yie & Ummi Na berkata...

kak..saya blm pernah rasa sakit bersalin lagi....mmg teringin sgt nak rasa sakit bersalin ni. Masa lahirkan anak (auni) dulu...saya operate sbb tekanan darah tinggi. Masa ni Auni 34 minggu dlm kandungan...

inumatin berkata...

mmg sakit dia x dpt nk diungkapkan...huuhuh...moga adik zai slmt semuanya

dinor's family berkata...

betuah kita dpt mnjadi ibu....walaupun sakit bsalin masih lg ingat tp masih nak mnmbah baby lg ...bila dah tgk muka baby hilang segala azab sakit apa2 pun stiap anak bbeza skitnya...yg pasti sakit yg xtkira...

ummiarissa berkata...

memang anak sulung paling sakit...kemudian tak pasti sama ada kita nak bersalin atau nak buang air besar...misi le yang beritahu yang rupanya kita nak bersalin dah...dah selamat baby keluar baru lega...tengok baby pula hilang segala kesakitan...

Zaidah berkata...

@Cik Juememang....bila dah keluar bersyukur sesangat...

Zaidah berkata...

@Sricahayabetul tu bila tengok muka baby hilang segala kesakitan...

Zaidah berkata...

@inumatinamin...

Zaidah berkata...

@dinor's familybetul...setiap anak memang berbeza sakit bersalinnyer...

Zaidah berkata...

@ummiarissamasa anak sulung tak tahu....ingatkan nak buat air besar tapi rupanyer dah boleh teran dah...

munna berkata...

munna.. alhamdulillah setakat ni dah 2 org anak tak pernah lagi merasa sakit bersalin lama2

MamaYatie berkata...

semoga allah permudahkan proses bersalin adik zai tur yer..amin

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL