Keranamu Susu Ibu...

26.5.11

Kekadang ibu rasa umpama dipandang sinis oleh sesetengah ibu lain bila dapat tahu kita nie Fully Breast Feeding...apetah lagi nak berikan sokongan moral malahan macam diorang menyokong FM....

kekadang bila ibu diajukan ngan soalan...
"anak akak dah berapa bulan.."  
ibu menjawab  "dah setahun lebih dah..." 
ngan terkejut  "masih susukan badan lagi ker kak....tak cuba bagi susu tepung ker...kan dah besar..."  
ibu menjawab balik "masih lagi...lagipun belum cukup 2 tahun...biarlah dia nak susu badan selagi akak mampu n dia nak akan bagi....akak akan bagi sekurang-kurang 2 tahun..." 
" kan dah bleh ceraikan susu....lagipun dah besar...n bla...bla...."

terpulanglah kepada masing-masing.... walaupun susu ibu dah tak semeriah dulu tapi selagi ade kudrat ibu..ibu akan bagi untuk adam...ibu tahu adelah BERDOSA klu ibu tak berikan hak adam kepadanyer ...kerana ngan adanyer ADAMLAH maka adenyer susu ibu....klu ADAM tak ade susu ibu pun turut tak ade...

cuma ibu suka klu ibu-ibu lain bertanyakan tentang BF n teruja untuk susukan anak secara ekslusif ibu akan kongsikan pengalaman n memberikan ape yang ibu tahu....

ibu perasan waktu Adam menyusu waktulah kita ade masa ngan anak walaupun sekadar 5-10 minit...barulah sempat kita membelek anak kita....tengok telinga dia...dah ade tahik telinga...tengok kuku dia...dah panjang dah rupanyer....belai rambut dia dah panjang jugak...tengok mata dia ade perasaan kasih n sayang...kesian anak ibu....oh dah  besar dah anak ibu....dah tak muat dah dalam pangku ibu....adekah perasaan yang sama berlaku bila kita beri anak2 kita FM.....

p/s yang penting tepuk dada tanya selera....

58 conteng-conteng:

ibunaznoy berkata...

saya punyai perasaan yg sama pabila menyusukan anak2 saya..time belek2 ank tu part yg paling terharu..sokong BF,hihi!

mommylavender berkata...

lantak pi ape orang nak kate zai...yg penting kite tau ape yang kite bt untuk anak2 kite....mommy pun menyusukan anak dulu sampai 2 tahun lebih gak...byk kebaikannya...

♥Mrs.Eady♥ berkata...

saya pun biase kene mcm nie..sedih kan...

LYAfrina berkata...

lya sokong 100% ibu y bf ank sepenuhnya..lg pon patutnya kalo kita mampu kita susukan ank hingga 2 thn kan..

lya kalo bpluang nk sgt bf asya..tp nk buat mcmana.. xsmpai 2 minggu bf kna stop, sbb lya mkin lmah plok bila x mkn ubt.. kalo mkn ubt lya xleh bf asya.. kiranya, saper y sihat tu sgt2 btuah krn bkeepatan utk bf ank2.. jgn lah x nk bf sbb tkut buah dada x menarikla & mcm2 lg.

~aSFaLiZa~ berkata...

ya allah kak. saya ni mmg sanjung tgi org2 yg mampu susu kan anak dia selama mana dia mampu selagi cukup umur dia. so, tak yah la sedih2 mcm ni

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Qis sehingga skrg msh BF..tp dh x sepenuhnye..just diwaktu mlm je..siang dh minum susu tepung..

Sabar dgn kata2 org tu zai..Insyaallah moga dimurahkan rezeki utk adam utk dpt susu ibu sepenuhnye selama mana yg blh..

Kasih Ibu berkata...

beruntungnya zai dpt susukan adam lagi..sy teringin sgt nak susukan Haiqal tapi dia dah tak nak start umurnya 2 bulan...

Katanya bila kita lama susukan anak, mereka lebih rapat dgn kita...mcm skrg, Haiqal lebih rapat dgn ayahnya...hu..hu...

fiza berkata...

Btul tu zaidah. Time BF lah moment yg paling best. Alah....pedulikan mulut² & pandangan orang pada BF mom nih. Anggaplah dorang tu jelous sbb tak dapat nak BF kan anak.

Blog Menghina ISLAM dan Nabi Muhammad S.A.W...Siapa Makcik Hajjah Sitt Al-Wazura?

Daripada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz kepada Aleesha Farhana

Harga MINYAK RON 95 Kekal

KILAUAN EMAS untuk 45 Tahun Ke Atas...Sesuai ker?

mamasuri berkata...

wah seronok nye dpt bf anak..sy dulu kurang tau pasal bf..sempat bf kat suri 3 bulan jer..terus bagi susu tepung tu...kalu ada rezeki lagi memang nak full bf...insyaallah..

~~*Lady Salwa*~~ berkata...

Saya anak yg kedua ni baru je berjinak2 nak fully BF...

harap2 berjaya la macam akak...

Pedulikan je apa yang orang kata. Selagi kita mampu, seeloknya bagi susu ibu...

susu ibu kan susu yang terbaik...

nieda berkata...

say YES to breastfeeding.. Pekakkan telinga jer apa org sekeliling nk kata. Kat luar sana dah byk komuniti yg menyokong penyusuan susu ibu.

nieda berkata...

say YES to breastfeeding.. Pekakkan telinga jer apa org sekeliling nk kata. Kat luar sana dah byk komuniti yg menyokong penyusuan susu ibu.

MamaYatie berkata...

pandangan saya, kurang ilmu kalo seorang ibu tanya soklan mcm tu..w/pun saya bukan ibu yg berjaya dlm BF, tp saya sokong 200%

anak saya yg no.2 jer fully BF..hak 2 lagi gagal..depa sendiri tak mau..smp meraung2 kena paksa..sedeh!

ch@ berkata...

orang tu tak sekolah kak, tah2 dia sendiri hisap susu mak dia lebih drpd 2 thn, dia tak tahu. biarlah selagi anak nak hisap.

oni yg dah hisap FM pun kita mesti nak duduk baring dgn dia time dia menyusu. kalau tak susu tak habis.

etiey.com© berkata...

rezeki anak masing-masing kan.. tahniah! masih gigih menyusukan badanm...

mamalieyna berkata...

huu~ ada jgk org camtu ye..eina kalau sebolehnya nk kasi susu ibu..tp ada mslh nips lah dulu..anak yg taknak..hope ada rezki dimudahkan utk anak ke2 nnti..aminnnnnnnn....

Anamarza berkata...

susah kalau orang tak faham kelebihan BF ni kan, tak pe la asalkan suami kita sokong cakap2 orang lain tu ignore kan jer

ayu berkata...

abaikan kata2 dari org sekeliling zai, kalau org bertanya lagi, katakan kita mengikut apa yang disuruh di dalam al quran yang mengatakan susulah anak sekurang2nya sehingga 2 tahun ke atas.. sekiranya adam masih mahu lagi menyusu teruskan je..all the best ye...kita count down bersama2 nanti tauuu...^_^

Mazatul Azura Muhamad berkata...

Zai.. biarlah.. yang penting kite memenuhi tuntutan syariat.. Sama-sama berusaha memenuhi keperluan syariat..

Lynn Hamzah berkata...

betul tu zai...jgn difikirkan apa org lain ckp...selagi ada susu selagi tu la kita susukan anak kita...

rATu kEBaYA berkata...

akak sokong bf ni.. tapi anak kedua tak suka bf.. hanya merasa 3 blan je

dinor's family berkata...

imah pun myusukn ijat smp setahun lbh jugak...tp ibukn krj shift...lama2 susu tu kering sendiri la...harap2 anak k4 nnt nak myusu smp slama boleh...time tu harap dah brenti krj....btuah adam msh mhyusu ibu..

Hamizah berkata...

setuju dgn zai..

dyea irdina berkata...

lor terbalik lak kita saya malu bila bercakap yg sy bg anak minum susu botol..masa anak no 2 lepas pantan g dia tak nak BF. rasa diri tak sempurna je sbb terpaksa bg dia susu botol..so akak jgn la pk bukan2 key..hehhehe..yg bb baru ni insyaallah sy nak BF dia...mmg hepi tgk dia berpeluh2 semasa BF sbb kita tau dia dapat nikmati susu kita tu..

Solihin Zubir berkata...

susu ibu dpt mengeratkan silaturrahim antara anak dan ibu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

beruntung krn susu msh cukup walau anak dah setahun lbh.klu LM ni 6 bln jek dah tak cukup.anak jerit2 mlm2 tau...huhu.kes tak tido mlm mmg biasa bila anak tak puas susu dan bergantung sepanjang mlm.


bg org yg suruh ceraikan susu ibu tu nmpk sgt mereka jahil bab breast feed ni..sian mereka.tak tau ke mereka khasiat dan tuntutan agama terhadap susuan dari ibu..ish3.pelik gak kan?

Ummi Ummair berkata...

menjadi seorg ibu yg bf ni memerlukan kita turut menjadi seorang ibu yg keras hati krn sentiasa kena memekakkn telinga n membutakn mata walau apa pn yg org ckp. betul tak kak? yg pntg kita tahu apa yg tbaik utk anak kita..

.:fyzz:. berkata...

mmg lack of information la orng yg argue macm tuh..so so...less of knowledge..kak zaidah tau tak..fiza pun dh tekad nak full bf kt my baby..skang my baby dh nk msuk 7 bulan..tp cam akak kata tuh tui la..dok ada gak ibu2 yg tak tahu ilmu nih dok tanya..tak ajar lgi ke minum Formula...owh please...dh ada byk susu.wat per nak bg FM kan...huh..pepun..keep going full bf...:P chaiyok

munna berkata...

munna pun masih fully bf yasmin..mmg time menyusu tulah kita suka belek anank kita...seronok time tu

annorita a.k.a cheekongsejuk berkata...

setuju gak dgn akak.. walaupun anor dh x bf. dia org ni sgt x phm atau pun sengaja x nk tau kepentingan bf ni.

eB ezrin berkata...

betoi, biler BF kan baby best sgt... dier gentel2 kiter, kiter pn gentel2 dier... tenang jerk raser :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...

sis...

beruntung sis bila dpt susu kan adam akak. mcm kina x berpeluang pun. sebab susu kina x nak keluar masa mula² bersalinkan adam kina. bila dah mcm tue kina terpaksa bg di susu formula. bila kina dah ada susu badan..si adam x langsung nak minum susu badan. kina terpaksa pam susu msk kan dlm bOtOl. tapi x lama kak..kina dpt bg dia susu badan hanya 2 bulan je. lepas tue susu pun dah x de.

kak... skrg kan kina tgh pregnant. ape yg perlu kina buat utk bagi susu tue akan byk masa kina lepas bersalin. kina x nak jadi mcm dulu.... sbnrnya puting kina x timbul sgt la kak.huk....huk...

zaidah berkata...

@ibunaznoymemang terharu bila kita belek2 anak sewaktu dia menyusu...

zaidah berkata...

@mommylavenderalhamdulillah.....dah cukupdah kuota menyusu....terbaik...

zaidah berkata...

@♥Mrs.Eady♥memang sedih....bila diperkotakkatikkan...

zaidah berkata...

@LYAfrinasetuju ngan lya...lya yang lemahpun sanggup nak bfkan anak..apatah lagi orang yang sihat...memang satu kerugian kepada diorang tak bf...

zaidah berkata...

@~aSFaLiZa~terima kasih asfaliza atas sokongan itu....terharu...

zaidah berkata...

@LiLy @ MumMyQiStInAalhamdulillah lily...insya Allah...semoga dipermudahkan segala urusan

zaidah berkata...

@Kasih Ibusebenarnyer touching tu yang penting yang menghubungkan antara anak n ibu....

zaidah berkata...

@fizabetul tu fiza....sokongan padu...diorang tu mmang jeles ngan kita kan yang bf nie....hehehe

zaidah berkata...

@mamasuriinsya Allah mama...klu kita dah niat macam tu...alhamdulillah dipermudahkan...

zaidah berkata...

@~~*Lady Salwa*~~bagus....zai sokong...semoga menjadik ibu mithali...

zaidah berkata...

@niedabetul2....sekarang nie memang dah ramai dah ibu2 yang dah sedar tentang kebaikan susu ibu...buat tak tahu aje ape diorang cakap....

zaidah berkata...

@MamaYatietak ape mama yatie...semoga usaha murni mama akan dipermudahkan...klu anak dah tak nak takkan nak paksa yer dak...

zaidah berkata...

@ch@baguslah oni....nak kena touching jugak ngan mama barulah best nak hisap susu....

zaidah berkata...

@etiey.com©betul....kekadang bukan rezeki anak itu tapi selagi anak nak kita bagi hak diorang

zaidah berkata...

@mamalieynayang kedua nie blehlah eina cuba untuk fully bf...seronok tau eina...

zaidah berkata...

@Anamarzadiorang tu tak gie sekolah agaknyer...betul...yang penting sokongan suami yang penting...

zaidah berkata...

@ayualhamdulillah...cayalah ayu...hidup ayu....semoga niat murni kita akan diberkati oleh Allah yer ayu...caiyokkkk

zaidah berkata...

@Mazatul Azura Muhamadalhamdulillah....syukur kerana ramai yang menyokong bf nie....

zaidah berkata...

@Lynn Hamzahklu difikirkan orang cakap memang sakit hati biarkan ajelah diorang tu...

zaidah berkata...

@rATu kEBaYAsokongan daripada akakpun dah mencukupi....

zaidah berkata...

@dinor's familyalhamdulillah...walaupun sekarang nie susu dah susut...semoga imah berjaya susukan utk anak seterusnyer nanti...

zaidah berkata...

@Hamizahterima kasih hamizah...

CikHaniBhulat berkata...

hani xdew anak lagi..xtahu cmner perasaan nye..kawen pon blum..tp teringin and xsabr utk smua tu kdg2..hehehe...aunty hani pon susu kan anak dia smpai umur 2 tahun... =]biar jew la kak pe org nak ckp..jnji akak xsalah kan..peace !

LYAfrina berkata...

ZAI..LAME MENYEPI..SIHAT X??

Nida berkata...

Salam ZAi..

Buat tak tahu je.. tak pun jawab "susu tepung tu dari lembu khas utk baby lembu, tapi susu ibu khas untuk baby manusia"... tapi pastu jgn kena lempang dahlah..hehe

Nida susukan anak Nida sampai usia 2 tahun.. tapi terpaksa juga campur kerana kita bekerja, namun bila di rumah memang fully breast feeding

Tanpa Nama berkata...

Boleh ke baby hisap susu ibu sampai remaja

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL