Sesuka Hati Aje Pindahkan Orang

18.5.11

Kekadang ibu sendiri tak pasti adekah perkara serupa ini berlaku jugak kat tempat lain.... adekah patut ngan alasan-alasan seperti berikut orang atasan bleh sesuka n sesenang hati memindahkan staf2 dia....antaranyer...

  • Bila staf balik awal..on time dah balik..n tak bleh stay lelama kat opis sebab ade komitmen lain.... – staf ini perlu dipindahkan. 
  • Bila staf ade masalah untuk buat kerja luar daerah sedang...sebab staf ade komitmen yang lebih penting – mohon supaya staf ini dipindahkan
  • Bila staf tak bleh nak buat marketing jejauh contohnyer ke KL dan sebagainyer – staf nie perlu jugak dipindahkan kebahagian lain 
  • Bila staf nie ade masalah n tak serasi ngan staf yang lain...tanpa sebarang soal – orang atas sesuka hati pindahkan jugak staf nie...
  • Bila staf tak perform atas tugas2 yang memang dia tak suka buat..- apa lagi pindahkan ajelah dia tu....  
  • Bila bidang yang diceburi tak sama ngan kerja yang dibuat...menyebabkan staf tak suka..- pindahkan lagi...
  • Ataupun memang bos dah tak suka ngan staf berkenaan...sengaja mencarik alasan untuk memindahkan staf berkenaan- pindah jugak..

Klu pada pendapat rakan blogger sekalian...adekah berkesan ngan pindahan atau pertukaran lokasi staf nie sentiasa berlaku dalam tempoh setahun kekadang 2 3 kali kena tukar atau kena pindah...macam manalah staf nak perform asyik kena pindah aje...tak bleh buat kerja satu unit aje...paling lamapun 2 tahun aje bleh stay dalam satu unit..lepas tu kena pindah lagi...

Alasan diorang bila pindahkan staf nie
  • Supaya staf mempunyai banyak pengalaman dan serba boleh membuat pelbagai jenis kerja...- pada aku memang bleh buat berbagai jenis kerja tapi staf tu tak pakar dalam sesuatu bidang
  • Nak jimatkan emolumen ..
  • Dan bermacam lagilah...

Contohnyer, senario yang berlaku...Bahagian Sumber Manusia di ketuai oleh staf yang berkelulusan Syarie...dan engineering..bukannyer staf yang berkelulusan pengurusan atau Sumber Manusia....macam mana tu....tak jadik tonggang terbalik ker....

27 conteng-conteng:

MamaYatie berkata...

kat swasta fenomena biasa kot..tp kalo org yg betul2 pro dia tak buat gitu kot..

MamaYatie berkata...

nak mintak tlg zai vote boleh?

http://dis-mysimpleworld.blogspot.com/2011/05/entry-meraih-undi-please-vote-me.html

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

politik HR kak...apabila pengurusan tak suka dengan seseorang nak buang tak da alasan sebab disiplin baik jadi dia jadikan alasan bertukar sebagai cara pindahkan orang yang mereka tak suka...

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

politik HR kak...apabila pengurusan tak suka dengan seseorang nak buang tak da alasan sebab disiplin baik jadi dia jadikan alasan bertukar sebagai cara pindahkan orang yang mereka tak suka...

mamalieyna berkata...

aduhai,,,ini susahnya kalau 1 bhgn bleh berkuasa sepenuhnya, suka2 bleh buat keputusan sndiri..hu~

sabar jerlah~

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

camno tu pengurusan dihandle oleh org tak berkelulusan management?? ish2..haru tol

politik dalaman je tu
kang nasib yg sama akan jd kat anak2 dia plak time anak2 dia dah keje nanti..hohohoho...suke2 je tukor org..dah tak suke..tukor tukor..nyampah den

ayu berkata...

ish..ish..tak patut betul la diaorg buat mcm tu..tu dah dikira sebagai biroksi dalaman tu..tak sukanya kalau benda tu berlaku kan..

dinor's family berkata...

sama la ngan tmpt krj ibu,sesuka hati tukar2 bhgn,kena kat ibu awal jan dah 7 thn kat bhgn tu aleh2 tukar bhgn lain konon nak bagi pandai buat pelbagai krj politik suma tu....

Ietams berkata...

susah juga macam tu yer.. kejap2 tukar

Abah Yie&Ummi Na berkata...

erm...tak patut seseorang staf tu kerap ditukarkan sebabnya, dia takkan mahir dlm satu2 bidang tu lah. asyik2 tukar...kadang tak sampai 2 tahun, ditukarkan pula ke tempat@bahagian lain...

Citarasa Rinduan berkata...

mmg parah tu kak....

bab tukar2 mmg buatkan kita angin jer!!!

hope kak tabah dan sabar ya

Ila berkata...

ni keje gomen ker..ila takde pengalaman plak

eB ezrin berkata...

itula mlshnyer biler dpt org gila kuasa jadik ketua... adeiii... kalo bangsa sendiri... eB maluuu

annorita a.k.a cheekongsejuk berkata...

ada orang giler kuasa kak ooiii.. tp kes aku plak lain.. rasa mcm dipergunakan pun ade. staf jadi rebutan..

zaidah berkata...

@MamaYatieklu kat gomen rasanyer tak macam tukan....

bleh...

zaidah berkata...

@Nur Hawa Mohd Zinbetul tu awe...klu nak berhentikan tak ade alasan so pindah memindahlah jawapnyer...

zaidah berkata...

@mamalieynatapi eina diorang nie berkuasa hampir 90% company..mcm company diorang punya aje

zaidah berkata...

@rose --{@ ibuRafiq @}--diorang nie tak fikirkan perasaan orang....diorang nie cuma jaga kepentingan diri aje...

zaidah berkata...

@ayuhakikatnyer tu yang berlaku kat sini ayu....sedih kepada staf yang kena...zai pun pernah kena jugak...

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

susah nak kata zaidah...
pindah2kan staff ikut sesuka hati ni, dgn alasan tak munasabah selalu berlaku, bukan sj kat gov, kat swasta pun....

zaidah berkata...

@Citarasa Rinduanmemang hangin satu badan ayu....

zaidah berkata...

@Ilakerja swasta ila...

zaidah berkata...

@eB ezrinklu kat sini memang kebanyakkannyer bangsa M

zaidah berkata...

@annorita a.k.a cheekongsejukko glamor sebab tu jadik rebutan setiap masa..hehehe

zaidah berkata...

@Ietamstahu tak ape...

zaidah berkata...

@dinor's familyrupanyer kita sama ajekan imah...

etiey.com© berkata...

rasanya di mana man pun berlaku begitu kan... saya sekarang pn asyik ke luar kawasan juga... apakan daya nsb eysraf dh besar skit

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL