Orang Berhutang....Kita Yang Bayar...

29.6.11

Kekadang ibu rasa macam tak adil ...sebab ape...masa nak buat pinjaman bank merayu2 suruh kita jadik penjamin...bila tak nak merayu2..... supaya setuju n berjanji akan bayar...tapi bila dah dapat duitnyer....tak nak bayar.....bila bank carik....tak dapat hubungi peminjam....terus hubungi guarantor....yang senang2 dapat duit peminjam.....guarantor yang pulak jadik pembayarnyer...memang tak patut.....

Ayah ade nak buat pinjaman kereta bebaru nie....so sebelum buat pinjaman ayah dah settle kan semua hutang ngan bank termasuklah ansuran kereta yang lama so jadik dah tak ade masalah....bila dah hantar dokumen tetiba saleman yang uruskan pinjaman ayah call...dia kata ade pinjaman yang tak pernah bayar so ayah kena black list....bayangkan punyalah terkejut ayah....rupanyer ayah pernah jadik guarantor untuk rakan sekerja perempuan ayah masa ayah kerja ngan TM dulu...bila carik n call itu pompuan dah pindah....pompuan tu memang tak bayar langsung....ayah terkedu tak bleh nak buat ape....senang2 aje pompuan tu dapat duit ayah yang kena bayar hutang dia...memang mati hidup balik ibu n ayah tak maafkan dia n tak senanglah hidup dia....

so sebagai isteri yang solehah berbincang ngan ayah...so ayah suggestkan kat ibu supaya ibu buat personal loan untuk bayar hutang pompuan tu....makanyer memang ayah nak keluarkan sangat keta baru tu....so ibupun terpaksalah buat personal loan....n ayah berjanji akan bayar balik kat ibu n settlekan loan ibu itu dalam jangka masa setahun.....dan alhamdulillah loan ibu lulus n ayah bleh menarik nafas lega....

ibu rasa ramai yang terkena macam ayah....waktu mintak jadik guarantor bukan main baik lagi bleh bayarlah apelah....lembut gigi dari lidah...bila dah jadik macam nie...lari....meninggalkan TAHIK....untuk ayah..jadikan perkara nie sebagai pengajaran....kesimpulannyer jangan percayakan orang ngan mudah...walaupun dia merayu macam nak bunuh diri jangan percaya...bila dah terkena macam nie ayah yang susah n ibu turut terlibat sama..... 

16 conteng-conteng:

dinor's family berkata...

sama kita,cik somi pun ada tkena dgn member tmpt krj lama,tp xbyk dlm 20k baki lg 10k, blm smp tahap black list,coz pinjaman rmh lps,yg boleh tahu bla ayah nak buat psnl loan nama dbekukn sbb jd grantor yg msh sangkut xbyr pinjaman tp ayah xakan byr skrg tgh cari member tu...katanya dlm proses sbb pmnjam under hospitalization...moga cepat selesai coz ayah pun nak beli keta baru..bsabar ye zai mgkn ada hikmah dsebalik suma ni...asam garam hidup...dah mcm2 org kami jumpa...

Salina@IbuAqil berkata...

kes ina ni plak si hubby jd penjamin beli alarm kete.. konon ayah beli ayah jamin kawan dia tu.. kawan dia tu plak jamin ayah.. tp masa ayah nak settle kn habis loan alarm tu org tu kata x bleh tutup akaun sbb kawan ayah tu x bayar2 alarm dia.. nak x nak ayah kena dlukn duit dia dlu byr abes utang dua2 alarm tu.. smpai skrg kwn ayah byr bulan2 pd ayah rm100 {itupun kalo bln tu dia ada duit lebih} begang tul ina kak.. sabor je lah..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Tak kenang budilah perempuan tu..dh baik2 org nk jd penjamin tp dibalas mcm tu plak..
Abg lily pun pernah gak jd mcm ni..
Jd penjamin..org tu x byr..dia yg asyik2 dicari..mmg 1 pengajarn ni..jgn mudah percayakan org..

munna berkata...

munna pernah juga jadi mcm tu...nasib baik dah settel ...member dah lunaskan pinjaman dia... nasib baik...

diana berkata...

tak berani nk jadi penjamin untuk siapa2..
suami pun kalau ada sapa2 mintak jadi penjamin memang dia tak mau..
kawan baik ke,adik beradik ke..
sebab dia tau dia tak mampu nak bayar kalau jadi apa2..

eB ezrin berkata...

shah dari kami mula kawin sampai skrang RM *** msh lagi byr as penjamin sepupu dier... bygkan kan RM tuh leh bli susu & pampers sbulan... hu3

shila ariff berkata...

yeke??..sabar le kak..mungkin bukan rezeki akak utk hari ini..InsyaAllah, mungkin akan ada rezeki untuk akak satu hari nanti..amin..

MamaYatie berkata...

aduhai..siap kena buat loan tuk bayar kan org punya...sadis tul! kami berdua mmg amik pendekatan tak nak jadi guarantor sapa2..nasib la..lantak p org nak kata sombong ker apa..kami bukan gaji besor sngt

♥♥syahadah♥♥ berkata...

mmg ramai terkena ...
tapi serba salah ..apa lg babit sedara mara..
ada tu jadi penjamin sampai blacklist bagai!! tp kalau asben nak jad penjamin kena pangkah awal2..sbb sapa nak jawab klu org tu tak bayar..haru!!!

So Shy Lady berkata...

sakit hati btul bc kes2 mcm ni...takpelah, anggaplah ia dugaan dr Allah utk tingkatkn ksbrn diri

jgn ingat hdup boleh snang dgn mnganiaya org lain kan

Sitisifir10 berkata...

Kalau bukan mak ayah, adik beradik mmg tak berani mau jamin...tp pun kondisi kami skang ni, tak pernah lagi jamin sesapa kerana diri kami sendiri pun kami tak habis jamin :P

erienz berkata...

ni mcm kes kawan kite je kak...hehehe

yantz-yeem berkata...

ye betul even dgn adik badik sendrik pun kena hati2 gaks..walopun sedara mara ke..rakan terdekat...diorg dah beyak x reti nak basuh sendrik..tinggalkan camtu jek...

salam..ada peluang besar untuk anda memenangi rm30,rm20 & rm10!!nak tau apa?jom jenguk blog saya...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata...

tu la kan..kesian kat zaidah...sabo2 mungkin ada hikmah disebalik yg berlaku...

Izan Ishak berkata...

mmg haru jadinya kalau jadi penjamin org yg tak bayar terus utang dia. tak pasal2 kita yg kena kan.... lagi2 kalau sampai blacklist. moga2 ibu n ayah diberikan kemurahan rezki lg lepas ni.... ada hikmah disebalik semua yg trjadi.

Hans berkata...

yups
tu yang den xnak jadi penjamin tu
xapa
perempuan tu hidup dia xberkat sebab hutang xbayar
nanti dia dapatlah balasan dia
:-)

Penjimatan Paling Bijak

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL