Patut Ker Kalau Ibu Berhentikan.....

15.6.11

Ibu nak tanya ngan rakan blogger yang yang ibu sayangi....bebaru nie ibu buat sportcheck kat paper xm nabilah punya...yang ibu perasan memang banyak mata pelajaran kakak yang merosot...terutama sekali untuk subjek matematik....klu sbelum nie kakak dapat A tapi kali nie memang merosot...ujian setara lepas dapat 70++ untuk periksa bebaru nie kakak hanya dapat 60 aje....

Ibupun fening...padahal nabilah ikut tuition setiap malam selasa..... sepatutnyer result kakak better n more better.....ayah dah mula bising ....macam mana nie dah gie tuition tapi result semakin menurun... so ayah ambik keputusan berhenti aje tuition jadik malam tadik kakak tak gielah tuition ...keluar temankan ibu gie urut tangan....

ibu just nak tanya ngan kekawan apa pandangan kekawan plak....

16 conteng-conteng:

ch@ berkata...

pendapat kita, kalau makin merosot tak perlula ke tuition lagi, pantau drpd rumah ke. sebab jika ke tuition pun, cikgu beria mengajar, kita pun taktau apa yg dia buat. kalau di rumah hubby dgn ibu boleh tengok dia mengulangkaji.

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

jue rasa kalau ia tak mendatangkan hasil lebih baik berhenti je..pantau je dari rumah...kadang pantau dari rumah lagi membuahkan hasilnya...

LYAfrina berkata...

usaha tangga kejayaan...
selain tuition... kita pantau ank buat homeworks juga membantu.. dan paling penting tumpuan dlm kelas... kalo dlm kelas ok. x tuition pon xpe... y penting penerimaan smsa ilmu tu diberi..

mungkin blh jumpa cikgu tanya pendapat .. tanya mcmana keadaan ank kita dlm kelas..mungkin secara x sedar ank kita bmasalah ker..

Ila berkata...

maybe tuition tu membebankan dia kot...

rATu kEBaYA berkata...

lebih baik diskuss dulu dgn guru tuition..

Nieza Ishak berkata...

dia letih kot ataupun cara cekgu tuision tue lain ..

Ummi Eisya&Amani berkata...

rasanya elok diskus dulu ngan guru tuisyen dia tu..tanya ape problem dia..klu dtg tapi tak improvement better cari solution lain..lagi satu mate ni kena selalu wat latihan..bila fhm kita akan minat la wat latihan tu..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata...

kot2 kat tuisyen tu dia tak leh bg tumpuan kot...(mlm2 kot2 dia ngantuk)cuba tukar waktu plak bg tuisyen tu waktu siang.....

maszmadi berkata...

daripada bazir duit bayar tuition tapi keputusan merosot, baik kita pantau sendiri, puas hati la dapat tengok perkembangan anak.. kan

♥♥syahadah♥♥ berkata...

bagi saya yang ada anak maybe sabaya awak..saya akan biarkan sahaja. memang saya marah sedih pilu dan sebagainya. tetapi kanak2 ni berbeza antara satu sama lain. ada yang di lahirkan cerdik..ada yang dilahirkan tidak.
mengenai tution kadang kala saya kesian dgn anak2 kita ni. dgns ekolah agama, dgn kelas ngaji kadang kala saya tgk anak saya penat. jd tution saya mmg tak hantar kecuali saya yang ajar sendiri.
matematik? kadang kala soalan nya mmg susah.berbelit2. sama lah anak kita puan...
itu pandangan saya selaku ada anak yang sama bermasalah dengan puan!! yang penting chill..perjalanan masih jauh. ok

Izan Ishak berkata...

rasanya nabilah sebaya dgn muhaimin kan...darjah 2. kalau resultnya takde perubahan/makin merosot, tak perlulah hantar dia ke tuisyen.

maybe kita sendiri boleh pantau dia buat homework kat umah. dan lagi boleh belikan dia buku kerja tambahan utk dia buat secara santai2 bila ada waktu terluang.

seruju ngan syahadah... anak2 punya keupayaan yang berbeza. masih awal utk menilai kemampuan dia yg sebenar.

eB ezrin berkata...

bagi masa skit :)

Nora berkata...

2 keadaan, A) mungkin pusat tuisyen tu tak memberi latihan yang setara dengan silibus sekolah atau B)nabilah letih. Kalau A, bolehlah cari pusat tuisyen lain, kalau B, berenti jekkk...

EiJa ZaQuaN berkata...

Kalau nak berhentikan dia tuition..ibu kena pastikan latihan tambahan di rumah..tuition ni bkn ape just latihan tambhan buat mereka..kalau x tuition diorang melepak tgk tv pulak kat rumah..tp papehal pun cuba tanye nabilah adakah dia rasa tension /cikgu yg ngajar tution tu x best smpai dia x bole tumpukan perhatian.

Bionic women berkata...

mungkin dia rasa penat kot, atau dia x serasi ngan tuisen tu..dia jadi konfius dengan cara mengajar yg berbeza. mungkin ler....

lebih baik bagi dia rehat, dia x stress sangat ngan belajar, bagi dia enjoy pembeljaran dia..then baru otak dia fresh...

♥ Che NamNam ♥ berkata...

anak-anak ader masanyer mereka tertekan dan terbeban..sebagai ibu kiter kena lebih peka dengan perangai si anak..

kekadang kiter nak yang terbaik dari mereka tapi kiter sendiri tidak sedar bahawa kiter pon tak kasi mereka yang terbaik..

sy rasa akak perlu tanya dan minta pendapat diyer.ajak diyer bersembang dan berborak..walaupon anak2 neh masih kecik tapi mereka tidak pernah berpura-pura apatah menipu kiter.

beri mereka ruang dan kepercayaan,biar anak merasa enjoy untuk belajar dan berusaha dengan sendiri atas tunjuk ajar dan kasih sayang kiter.InsyaAllah semua akan ok nanti..

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL