DOSA YG LEBIH BESAR DARI BERZINA

16.3.10

Aku sekadar berkongsi info yang aku dapat...pada aku perkara yang baik perlu dikongsi dan disebarkan kepada semua orang...sebagai pengajaran dan teladan...itu sahaja...terpulang kepada diri korang sama ada nak terima atau tidak...tima kasih...

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak(menyiksa) hidupnya. Dia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s.

 
Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan salam.Maka terdengarlah ucapan dari dalam Silakan masuk Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya..

 
Apakah dosamu wahai wanita ayu? tanya Nabi Musa a.s. terkejut. Saya takut mengatakannya. jawab wanita cantik. Katakanlah jangan ragu-ragu! desak Nabi Musa.Maka perempuan itupun terpatah bercerita, Saya.... telah berzina. Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, Dari perzinaan itu saya pun... lantas hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai...tewas( mati), ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, Perempuan bejad, enyah(pergi) kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!... teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata karena jijik.

 
Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mau dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya.

 
Nabi Musa terperanjat. Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu? Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?

 
Ada jawab Jibril dengan tegas. Dosa apakah itu? tanya Musa kian penasaran. Orang yang meninggalkan sholat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina.Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut.

 
Nabi Musa menyadari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Berarti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertobat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh berarti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan

ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mau menerima

kedatangannya. (Dikutip dari buku 30 kisah teladan - KH Abdurrahman Arroisy

Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui. Wassalamu™alaikum wbt..

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang maa'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung. (QS. Ali Imran 104:105)


Cuba korang bayangkan, dah ler buat zina tanpa rasa bersalah kat Tuhan,tak bertaubat, pastu tak solat..brape besar dia punya dosa?? Bertaubatlah. ..kita manusia x lepas dr kesilapan..iman tunggang terbalik,biasa lar tu..Solatlah ikut waktu...solat yg ikhlas dan khusyuk mencegah dr kemungkaran. ..Kerja adalah suatu ibadah tp solat juga merupakan ibadah...Mana letaknya keberkatan dalam kerja tanpa solat...

INGATLAH...JANJI ALLAH ITU BENAR

4 conteng-conteng:

LYaFRINA berkata...

Sangat2 insaf baca N3 ni...
Betapa pentingnya solat 5 waktu itu..
Merupakan tiang agama...
satu peringatan jugak utk diri sy sndiri...
amin...

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Setuju gak dgn apa yg lya ckp..

Solat adalah tiang Agama!!!

=MissRynn= berkata...

solat tiang agama.. sangat setuju!

kinsyakrn berkata...

peringatan untuk diri kita sendiri. kita selalu lupa..alpa.. sekali sekala perlu dikejutkan dr tido kan??

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL