Jerat Maut Facebook

20.5.10

SYDNEY: Polis Australia memberi amaran kepada remaja supaya tidak menyiarkan gambar mereka di laman sosial seperti Facebook selepas seorang gadis didakwa dibunuh rakan Internet.

“Golongan muda perlu pastikan hanya mereka yang benar-benar dikenali boleh melihat profil dan gambar mereka.

 

“Tiada sebab kenapa mereka perlu siar gambar mereka di Intertet,” kata Superintendan Polis Queensland, Peter Crawford.

 
Menurutnya, masalah bukan hanya kerana gambar yang disiar itu.
“Hakikatnya, jika kita sedia menyiarkan gambar itu, pastinya kita juga akan memberikan pelbagai maklumat peribadi.” Amaran itu dibuat selepas seorang lelaki Sydney didakwa mewujudkan identiti palsu di Facebook dan menggunakannya untuk memperdaya dan membunuh Nona Belomesoff, 18, di sebuah lokasi terpencil di pinggir bandar itu.

 
Gambar Nona yang diambil daripada laman sosialnya kini memenuhi akhbar Australia menyebabkan polis New South Wales memberi amaran terlalu banyak maklumat peribadi kini mudah diperoleh di Internet.

 

“Jangan siar gambar di Facebook. Hanya benarkan rakan sahaja melihat gambar anda.
“Layan setiap kenalan baru dengan berhati-hati,” kata Superintendan Jabatan Jenayah Komputer New South Wales, John Kerlatec.

 

Crawford yang bertanggungjawab menyiasat jenayah dan menjaga keselamatan remaja berkata, golongan muda berdepan risiko dengan menyiarkan profil yang boleh dilihat semua pihak.

 
“Kami berdepan penjenayah yang mengambil maklumat dan melawat kawasan yang dikunjungi remaja menjadi sasaran mereka, termasuk sekolah.

 
“Hakikatnya, jangan ambil mudah dan percaya identiti kenalan baru seperti yang mereka katakan,” katanya lagi.

 

Amaran itu dibuat selepas Facebook dikritik di Amerika Syarikat dan Eropah kerana membenarkan maklumat pengguna digunakan rakan korporatnya. - AFP

2 conteng-conteng:

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Lily mmg berhati2 klu nk approve org kat Facebook..tulah rakan facebook lily x ramai..just kenalan blog , kwn blajar & family jer..huhu..takutnyer..

>> Zai..ada tugasan buat zai..nnt p sini yer..

http://qistinaolivia.blogspot.com/2010/05/contest-senyuman-paling-menawan.html

TQ

Zaidah berkata...

lily: kekadang klu agak2 mcam tak kenal...walaupun kawan sendiri...tapi bila guna nickname...memang zai tak approvekan...

p/s..zai akan menjengah

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL