Memula bawak keta gie keja

14.7.10

N3 nie adelah sebagai pembakar semangat untuk Ain dan juga rakan blogger yang lain yang baru nak cuba2 driver keta sendiri...yang sebelum nie ade pasang driver tak bergaji...heheheh...

Aku dapat lesen tahun 2000....lepas dapat lesen tak adelah bawak keta...kekadang bawak keta member...tu pun just jalan kat kampung aje....so skill untuk memandu tu hangus n hilang macam tu aje....klu suruh bawak keta memang menggigil satu badan...seram sejuk dibuatnyer....hahaha....

Bila aku kawin tahun 2002...asben jadik driver tak bergaji aku ler...dialah yang hantar aku gie kerja n balik kerja....teruk betulkan...kekadang tu dia masam muka jugak sebab aku nie ade lesen tapi tak nak bawak keta....pernah masa baru kawin tu...dia sanggup tumpangkan aku kat rumah opismate dia untuk mintak tolong opismate dia hantar aku gie kerja....begitu bertanggungjawab betul asben aku kan...alasan aje...sebenarnya takut nak bawak..

tak lama lepas tu...tahun 2003 masa aku peknenkan nabilah dia belikan aku sebuah keta kancil secondhand...downpayment dia bayar...tapi instalment akulah yang bayar...huhuhu.. tapi aku still takut nak bawak keta tu....tak berani...bila aku bawak kat area rumah aku...asyik mati2 aje...kat bendul bleh berhenti n sangkut...orang belakang hon2.... asben bising jugak...so aku janji ngan dia lepas bersalin aku bawak sendiri....

lepas bersalin nabilah...masa cuti 2 bulan tu aku praktis kat area rumah ake...kat taman sebelah....naik bukit turun bukit...ok confidentlah skit...sebab memang aku kena bawak jugak keta kerana bila aku naik keja asben ade kursus kat melaka ...sape nak bawak...kenalah bawak sendiri jugak...

Hari Pertama Bawak keta gie kerja...aku ikut lane yang paling perlahan sekali...aku rasa klu ade lima lane...akulah orang yang lane kelima tu...hehehe....aku bawak 50km/jam .....lantaklah...orang lain tak bleh ganggu sebab aku memang ikut lane yang betulkan...bila aku nak masuk lane sebelah...aku dah cuak dah...aku akan pastikan keta tak ade n masih jauh kat belakang...klu dekat memang aku tak berani tukar lane..maklumlah perjalanan dari kulaijaya ke jb memang selalu jammed..so menguji keimanan aku...berpeluh ketiak aku nak sampai opis....

kebetulan aku naik kerja pada hari jumaat..so tengahari member ajak gie angsana...so kita orang gie ler angsana...depan angsana ada flyover tinggi n terdapat traffic light kat atas bukit tu...memang style kat area jb suka sangat buat flyover tetinggi n pastu ade traffic light...ko bayangkan..aku terpaksa berhenti kat bukit sementara tunggu lampu hijau....aku dah gelisah...takutttttttt....takut keta aku ngundur....bila lampu hijau...keta aku memang mengundur...n bleh termati plak tu...aduhhhhhhh.....orang belakang dah hon aje...lagilah gabrah...macam nak terkencing pun ade...kawan kat sebelah tak pandai drive...tapi dia kata coolman...jangan gabrah..fokus...macam manalah...nasib baiklah asben aku tampal P kat keta..so konon2nyer aku nie baru dapat lesenlah...hahaha....

aku memang bawak perlahan gila klu pegi n balik keja...tapi sekarang nie...aku dah ok dah...n kekadang ade jugaklah cilok2..bila orang depan aku bawak keta macam siput patah kaki....sebenarnya kita kena sentiasa bawak keta supaya hilang kegabrahan kita tu....klu kat kampung tak ape...tapi klu kat area bandar macam tempat aku...memang saling mengejar masa...n semuanyer bawak laju...n kejar mengejar...termasuk aku....

Alhamdulillah setakar nie aku bawak tak pernah lagi melanggar orang...tapi orang yang langgar aku...huhuhu...trauma 2 3 hari aje...pastu ok dah....harap Ain tabah n tawakal n letakkan niat dalam hati kita berserah kepada Allah...semoga perjalanan kita selamat....

29 conteng-conteng:

Jijahh @ f.k berkata...

mmm jijah macam tu jugak memula .. tapi jijah akan cari seseorang .. sebagai jijah nye pembakar semangat .. selalu jijah akan cakap .. kalau si anu ni boleh .. ngape aku tak boleh pulak ?? .. haaa pasti boleh

pas tu ... dan cuba pasang lagu .. atau sesuatu yg menenangkan fikiran masa kita drive .. soo tak la rasa cuak sangat.

pasti comel sekarang rasa macam geram je kalo ada orang kat depan yg bawak kereta macam siputkan ??
ape pun .. BERHATI-HATI DI JALAN RAYA KEHH ;)

AngahSayang2314 berkata...

heheh zaidah selamat memandu ye

mumyShaneQeisha berkata...

lucu saya baca en3 comel ni.Teruskan usaha..lama2 comel akan berani,yg penting mesti selalu bawa.
Saya pun sama masa baru dapat lesen dulu...takut sangat

Adyshariz berkata...

zai, setiap pengalaman itulah yg mengajar kan.. aish pon kalau ikutkan lagi teruk dari zai, tapi akhirnya encek somi suruh beli kete auto jer.. alhamdulillah..senang skit skrg.. lama2 cekap sampai encek somi pon kalah..he..he

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

ni macam kes aku je. hahahaha

fiza berkata...

Salam zaidah,

Tersengih² bila baca kisah awak ni, lebih kurang sama mcm saya, cuma saya blom bawak keta gi keja lagi, masih dlm proses nak belajar balik, setakat dari rumah ke kedai tu dah lulus dah. Next week nak pindah office, so...kena drive sendiri. Kecut pon ada gak nih (^_^)

mamalieyna berkata...

ohho...eina tergolong dlm golongan itu juge..belum sampai tahap terpaksa kena bwk..so takde lah bwk lagi..tapiiiiiiiii tu la, nak jugak kekuatan tuk bwk kete sndiri, maybe kena beli kete kecik2 gk kot..hukhuk...

serius, eina sejak dpt lesen tahun 2005, tak pernh bwk kete lg menyeberang jln raya..dok praktis kt kg en suami ada la..tp failed...asyik mati enjin, en suami pun tak harap dah..dia harapkan skrg, dpt tukar keta auto spy eina lbh confident..tp bila la nk merasa keta baru ni gamaknye..hukhuk..

serius..kalau suh drive, confirm dan2x tu jugak ketaq lutut nih! ekeke..

Ain berkata...

thank you zai....

alhamdulillah ain selamat sampai rumah.... berpeluh gak ketiak nie...

hahaha....

nasib baik ada danish, dia yang bagi semangat kat ain...

rasa nak drive lagi jer besok walaupun tergagap-gagap paut stereng tadi...

Fieza79 berkata...

ahahaa...smpai gitu ehh...fieza ni plak terlebih brani...

dpt lesen keta thn 2000 ms tu lom kawen...dpt je lesen terus beli kancil tak sabo sbb tgh gila stereng..hehee...men redah tak hengat...!

abah dan mak haqq berkata...

kak zai..
nanti saya pulak nak belajar bawak kete...!!! :P

xazryx berkata...

hoho .saya pon da x bese bwk manual .sll bwk auto je . XD

Zaidah berkata...

Jijahh @ f.k: zai gie keja sensorang...klu bawak keta sesorang zai akan pecut...tapi bila ade kawan tumpang duk seblah control ayu gitu...hehehe...btw terima kasih...u too

Zaidah berkata...

AngahSayang2314 : terima kasih.... :)

Zaidah berkata...

mumyShaneQeisha: insya Allah...semua orang yang memula bawak keta mesti merasai perkara yang sma kan...

Zaidah berkata...

Adyshariz: tahniah aish.....dah belh F1 lah yer...hehehe

Zaidah berkata...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ : kes gabrah tahap gaban....hahaha

Zaidah berkata...

fiza : insya Allah bleh...kena bersemangat kental....Malaysia Bleh

Zaidah berkata...

mamalieyn: agaknyer kena tunggu eina memang betul ready kot untuk bawak keta tu yang baru dia belikan keta baru...

Zaidah berkata...

Ain: tahniah ain...teruskan usaha...tangga kejayaan

Zaidah berkata...

Fieza79 : terorlah fieza...memang betullah klu dah dapat lesen terus bawak masalah macam nie bleh di atasi...sebab dah dapat lesen terus buat pekasamlah jadik macam niekan...huhuhu

Zaidah berkata...

abah dan mak haqq : klu dah ade lesen bleh datang rumah akak...hehehe

Zaidah berkata...

xazryx: zai pun dah biasa bawak auto...tapi still bleh bawak manual lagi...walaupun dah jarang bawak keta manual

MAMASYAZA berkata...

akak lepas blajar mmg terus bwk keta, jdik tak le takut sgt. mmg tak penah langgar org, tapi selalu langggar binatang, ayam, kucing, burung, penah jadi mangsa kena langgar dek keta cumel akak tu..hehehe

Hamizah berkata...

pengalaman semua pompuan hampir sama kan bila sebut 1st time drive..

ch@ berkata...

serupa je, dulu masa 1st bawak kelisa manual, hahaha manjang kena hon, rasa nak tampal P keliling kreta je, skrg dah bwk waja auto, hahah jadi bangga pulak tapi still ada P, nguaaahaha. orang dah tak brani hon.

Asma berkata...

huhuhu..masih takut lg..suami dah bising suh bawak gak kete, pernah eksiden langgar divider masa mula2 bwk kete dulu, pastu cm fobia pun ada gk...

kena nekad la lepas ni..chaiyokkkk..=)

Zaidah berkata...

MAMASYAZA : zai tak pernah langgar orang..tapi orang yang langgar zai...cuma pernah balik shopping terlanggar keta ngan troli...hehehe tapi klu langgar semut mungkin kot...hahaha

Zaidah berkata...

ch@ : tahniah...bawak auto lagi senangkan...releks aje...kuih3..

Zaidah berkata...

Asma: nak bawak keta hati kena kering....n kena berani...redah aje...klu tak...sampai bila2 kita tak bleh bawak keta...

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL