Kedatangan Haid Pertamaku....

13.8.10

pernah belajar kat sekolah tentang HAID tapi tak tahu macam mana rupanyer....dan sebagainyerlah...nak tanya ngan mak malu n takut..almaklumlah orang dolu...mana berani nak tanya soalan macam tu.....

Aku di datangi haid pertama aku pada bulan Ramadhan...sedang elok aje tinggal 10 minit nak berbuka puasa...aku rasa tak selesa n bila aku check ade darah...."darah ape nie...? mana dia datang"
aku tanya ngan mak aku... mak aku kata " itu tandanyer ko tu dah anak dara...dah bleh kawin dah...tu datang bulan namanyer" bila aku dengar mak aku cakap macam tu...aku terus nangis.." sape yang nak kawin....orang masih sekolah lagi....habis tu nak buat macam mana nie..."

mak akupun tunjuklah cara nak buat macam mana...masa dulu aku pakai kain aje...nak bli pad tak mampu..maklumlah anak felda....huhuhu...

first time pakai 'pad kain' tu alamak...macam tak bleh jalan...mengengkang...hehehehe...semua serba serbi rasa lain n bersalah....macam tak reti...kahkahkah....bila dah akil baligh so barulah aku tahu yang kita akan tanggung dosa kita sendiri bukan mak bapak kita lagi yang tanggung...dan yang paling mak aku pesan...tak bleh kawan ngan lelaki nanti bleh mengandung...hehehe....TAKUT....

sebelum berumah tangga setiap bulan aku mesti kena senggugut ....bila dah kahwin hilang...cuma kekadang tu ade jugaklah sakit2 perut tapi taklah sesakit dulu....rasa nak berdiri pun tak bleh...macam nak pengsan...n pernah aku berguling2 menahan sakit...terpaksa off day...tak tahan....tak ade selera nak makan n segalanyer..

walaubagaimanapun bila kita dah akil baligh banyak perubahan fizikal n emosi berlaku...suara semakin lunak (perasan..hehehe)...berat badan bertambah...payu dara membesar


..segala bulu tumbuh...kuang3x...

jerawat tumbuh...muka berminyak
 

dan emosi sebagai remaja sering menggangung....nak mencarik identiti sendiri dan mudah terpengaruh ngan kawan, artis dan sebagianyer lah...

 bila kita ingat2 balik kelakar pun ade...saat ramajalah kita mudah hanyut ngan CINTA MONYET, CINTA FEBRUARI dan sebagainyer...n hasilnyer banyak kes buang janin n bayi....sedih....

28 conteng-conteng:

Miss Izah Mohamed berkata...

sy first time dtg period akhir darjah 5.. hhihihih

Pekerja Kontrak berkata...

susah gak jadi ppuan... hahahahahaha

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

awe waktu form 1...hehehe...sebelum kene kawan tak caya awe belom kena, bila dah kena tak percaya awe dah kena..wakakka...

Ogy berkata...

senyum2 saya baca entry ni...

salam ziarah dan salam ramadhan...

nk komen kat shoutbox tak boley le pulak....tgglkan jejak kat sini je ya....nice blog :)

~Siti Hajar~ berkata...

teringat sy first time period, takut giler..dtg waktu sekolah plk tu, malu xtau nak ckp la..huhu

~ ReD ~ berkata...

hahahh..kelakar ok..:D

Perlu Ker Ada Friendship Day???

Review Filem Salt

maszmadi berkata...

hikhik, tringat lak ms memela period dulu2.. haha, siap tanye ngan kengkawan sekolah camane diorang rs.. hehe

lya berkata...

hehehe... hmm.. first time period time mak tgh kat hospital tunggu adik no 8 lahir.. so pandai2 urus sndri..

since before that pun, kte rasa kte terlalu dewasa utk umur kte. and my friends, usually org yg lagi tua.. haha.. rse kelakar pun ada..

rATu kEBaYA berkata...

1st time period saya biasa je.. mungkin masa tu dah form 2 ramai2 kawan2 yang dah period.. jadi perasaan takut tu takderlah..

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

hahaha.... :) ~ mujurlah I ada 2 org kakak atas I.

|| NaFiRaa || berkata...

klakarka bila terkenang balik.. ai first time period form 1.. dalam kelas.. abes kain skolah kena darah period.. pastu tunggu sume org dah balik.. baru lah kuar dari toilet untuk balik..muehehehe

az rina a.k.a jaijina berkata...

klakar lah bile akak cite pengalaman akak 1st time period..macam saya dlu mmg tatau mende pasal haid ni..

Lelord berkata...

ekekekeke lela 1st period form tu..kena kat skolah tapi pasal kengkawan raai yg dh period so tak takut la...g jumpe cegu mintak pad

sarah shafie berkata...

hikhik..lupe dh cmne mse first period.. tp mse tu drjah 6..hehe

Zaidah berkata...

Miss Izah Mohamed : lebih kurang macam akak...

Zaidah berkata...

Pekerja Kontrak: dah memang fitrah orang pompuan....

Zaidah berkata...

Nur Hawa Mohd Zin : mcam mimpikan...hehhe

Zaidah berkata...

Ogy : terima kasih...selalulah ke blog zai

Zaidah berkata...

~Siti Hajar~ : masa bulan kedua tak tahu nak kira macam mana kan..kena kat sekolah...memang malu...

Zaidah berkata...

~ ReD ~: huhuhuhu

Zaidah berkata...

maszmadi : zai nak period pun takut kat cikgu waktu kena baca quran

Zaidah berkata...

lya : memang tak bleh nak lupakan

Zaidah berkata...

rATu kEBaYA : baguslah akak...berani...

Zaidah berkata...

Miss Mirror a.k.a Sam:zai tak ade akak...so pepandai sendiri...

Zaidah berkata...

|| NaFiRaa ||: nasib baik cikgu tak carik....klu cikgu carik huru hara

Zaidah berkata...

az rina a.k.a jaijina: klu kita tahu pun kita malu nak tanya...

Zaidah berkata...

Lelord : cikgu bleh buat bisnes padlah....kayer...

Zaidah berkata...

sarah shafie: takut hehhhh

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL