TUTORIAL BUAT AJAX SHOUTBOX @ MELAYANG MCM AKUNYER

29.12.10

Cik Dah telah mintak untuk buat tutorial ini so aku ngan rela hati mendapatkan tutorial tu daripada blog teknikbuatblog ....so senang aje nak buat shoutbox/chat box yang melayang-layang...ataupun ajax...macam akunyer shoutbox ....cantik tak...cantik....hehehe



so caranyer.....


1.Masuk ke design-klik edit HTML

2.Pilih page elements –add gadget

3.Pilih HTML/Javascript



Dan masukkan semua kod ini:



4. klu nak dapatkan background macam dalam kotak merah tu macam yang kat gambar aku kat atas tu...korang kena create n dapatkan URL nyer pastu tukarkan kat tempat yang aku merahkan tu


5. klu nak dapatkan yang dalam kotak birupun sama macam di atas....


p/s untuk create background n kotak shoutbox tu aku akan buat tutorial lain yer...

10 conteng-conteng:

LYaFRINA berkata...

zai.. nk buat hearder transperant camne???

tunjuk ajarku sifu..

Mknace berkata...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah banyak nya tutorial kat sini, kalo nak belaja sesuatu leh la request kat blog kak zai ni ek

Zur@ZaRi berkata...

waaa....
mmg tercari2 caner nak wat bender alah nie=)) tp tak pandai gak=))

ME berkata...

salam ziarah kembali ..

kak ina kl berkata...

amboi meriah sungguh blog kamu ni..berwarna warni

wan nurul hezrina abd halim berkata...

bagus tutorialnya..cumil toll.bolehlah kalau nak blog chantek lagi kemas.

doraemon berkata...

camne nak copy ?

ASya berkata...

cm ne nk copy??

Tanpa Nama berkata...

mcm mna nk copy kod tu !?

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL