Tidak Beri Kerjasama

16.2.11

Semalam aku melawat lagi adik aku kat HSI....ikutkan antibiotic tu habis hari nie...n klu tak ade ape2 masalah hari nie dah bleh discharge ....

Asben dia dah balik KL semalam ade kursus kat Shah Alam...so aku tengok adik aku semalam tension...asyik nangis...sedih....sebab tengok orang lain asben ade ...tapi asben dia dah balik....aku hanya dapat beri sokongan kat dia...

Bacaan darah sehingga semalam 15 so klu nak kuat spital sekurang2nyer 10 ke kebawah...aku tak tahu keputusannyer hari nie.....tadik adik sms aku....tanyakan tentang FM yang sesuai untuk baby below 6 months ....Dia memang tension bila nak menyusukan anak sebab adik aku mengalami masalah puting leper (tak ade puting) so dia terpaksa pam n perah...menyebabkan breastnyer merekah...air susunyer menitis aje ...banyak....tapi hasilnyer sikit aje...n di bantu ngan FM ....babynyer menangis aje....bila disuakan breast kat baby...baby tak beri kerjasama asyik menolak aje....klu baby beri kerjasama aku rasa puting tersebut bleh timbul...bila baby menolak dia terpaksa gunakan cup n picagari untuk susukan baby....kat spital nie memang tak dibenarkan kasik FM n puting susu....tu yang dia bertambah tension....

Aku berharap agar adik aku bersabar n kuat semangat....n doakan semoga fawwaz dapat kuar spital hari nie...amin....

17 conteng-conteng:

AshAnas berkata...

awal2 dulu sy pun de masalah baby nipple confusion sbb kt tmpt sy bersalin terus bg fm dr botol pd anak saya.. sy tpaksa guna nipple shield ltk kt breast sampai sebulan sblm anak sy betul2 nak puting yg ori...

AshAnas berkata...

dtg click HB jugak!

Normaliza berkata...

saya pun ada masalah puting leper dulu. semoga adik awak tabah & dapat bf baby ye..

Mamamya berkata...

aduhai kak zai...tetiba jd sedih pulak baca 2 n3 ttg fawwaz ni...sbb lia pun mengalami masalah yg sama..bby x nak menyusu sbb puting leper....smpi bengkak2 susu n sakit sgt...lia pam guna pam susu brand pureen yg guna bateri tu...mudah sikit tp masa mula2 mmg sakit sgt2....

mmg tension klu dok hsptl pastu bby x nak menyusu badan sbb nurse dok paksa kita bagi BF juga sedangkan anak tu dah melalak x mahu...

harap adik kak zai sabar n bby cepat2 kuar hsptl yer sayang...sian kat mama/ibu...

ch@ berkata...

patutnya nurse tu tak boleh paksa-paksa, dia kena teman. macam kita hari tu, samala rasa nak sumbat botol susu je, anak tak puas nyusu. tapi nurse datang tolong, pertama kali jadi ibu, tapi bila kat rumah, semua kita perah. masuk dlm botol. hihiii.

wan nurul hezrina abd halim berkata...

harap semuanya selamat ameen.cuba suapkan puting perlahan2 n pujuk baby..memang banyakkan cabaran ibu nyusu.

n to fawwas semoga cepat kuar n sembuh=)

Amy Syaquena berkata...

aduh x pernah tahu nie..kesiannya sabar je la..

Amiizaa2001 berkata...

Zai

Mintak adik zai sentiasa dlm keadaan tenang, jgn tension sebab bila bb mengamuk nak susu tu, kita akan jdk cepat tension & tak tenang. Pam sekerap yg mungkin, jgn guna suction yg kuat masa mengepam, nanti cepat melecet nipple.

Nipple leper memang lumrah bg ibu2 yg pertama kali menyusukan bbnya. caranya kena kerap pam bg nipple tu jdk bulat, disamping ajar bb fawwaz menyusu setiap kali dia nak menyusu, kalaou fawwaz mengamuk2 tak per...suakan aja...lepas tu baru bg minum pakai syringe/cup. Insyaallah lama-lama nanti fawwaz akan pandai:)

Harap2 adik zai berjaya menyusukan fawwaz.

shi3la berkata...

alahai cian nyer mama ngan baby Fawwaz..

pesan kat mamanyer Fawwaz,jangan nanges depan Fawwaz nanti fawwaz lemah semangat.walaupon nampak baby macam taktau aper-aper tapi diyer ngan si ibu ader satu connection..kuatkan semangat utk anak lebih kuat.InsyaAllah semua akan ok tue.Jangan risau sgt..dalam pantang risau sgt tak elok kan kak..

Sricahaya berkata...

bby marah kot..sbb tak dapat cari puting..takpelaa..tu satu dugaan bt mama fawwaz..

kena selalu pam..tak pun try guna nipple shield utk memudahkan bby menyusu..

AngahSayang2314 berkata...

angah pun sama dulu masa anak gugurl..tapi sabar ye..mudah2an dia cepat kuar hospital aminnnn

mamalieyna berkata...

dengar je mslh adik zai, terkenang nasib eina dulu, sama kesnya...tu psl anak kena jaundis dan lmbt sket baiknya..time tu rasa nak bg susu botol je, tp mana bleh kan..selalu pum je masuk botol dan bg pakai picagari...bila dh baik..dan balik rumah, mslh still sama, itu yg cepat arif berenti BF..huhu..apa nak buat..baby tak bg kerjasama..hu~

hope adik zai cpt dpt kuar dr spital, dpt rasa perasaan dia..eina dulu pun asyik nangis jer kt spital..hu~

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Alahai siannye...Byk betul dugaan adik Zai..
Moga adik Zai Terus tabah & kuatkan semangat yer..

rina a.k.a jaijina berkata...

zai, same macam rina dulu..tp dulu echa nak bf cuma susu je takkuar..hari ke-3 baru ade..mmg tension zai, rina boleh paham perasaan adik zai tu..

kalau dok sepital ni, mmg manjang aje tension..org lain dah kuar, rina seminggu dok situ..dgn perangai staff nurse lagi, lagilah..

|| NaFiRaa || berkata...

mmg tensen kalo kena tahan kat wad lama2.. moga bb dan mama nye boleh kuar dari hospital cepat..:)

munna berkata...

kesianny baby Fawwaz dgn ibu dia... mmg tension lama2 duduk dlm ward nicu tu....

Adyshariz berkata...

itulah zai, kesian pulak bila baca, harap adik zai kuatkan semangat..

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL