Kenapa Bau Ibu Sama Ngan Rumah Tok Wan

22.4.11

Cuaca kat johor nie...kekadang hujan...n kekadang panas....tak menentu...bila pagi sampai tengahari panas....petang tetiba aje hujan...

Bila hujan jadik masalah untuk ibu nak keringkan baju...bila baju tak kering ngan spenuhnyer...akan menimbulkan bau...macam hapak gitu...klu sebelum nie ibu rajin jugak pakai softner lepas cuci baju...so bila hujan tak lah berbau....softner yang biasa ibu gunakan ialah downy...


tapi kini akibat tahap kemalasan yang memang melampau2....dan tahap gaban...ibu gunakan sabun aje....tapi klu bleh ibu nak sabun yang ibu gunakan ini sesuai untuk baju yang tak kering ketika musim hujan n tidak berbau...so pilihan ibu adalah sabun daia....setakat yang ibu gunakan ok....dulu gunakan top tapi bila baju tak kering still berbau busuk...bila gunakan daia...time hujan baju still lagi berbau sabun...macam baru dibasuh....suka sangat....



pernah satu ketika nabil cakap ngan ibu "bau ibu macam bau kat rumah tok wan...."
ibu fikir2 baru dapat jawapannyer ...rupanyer bau baju ibu sama ngan bau baju kat rumah tok wan sebab kitaorang menggunakan sabun yang sama.....

ibu-ibu diluar sana gunakan sabun apa untuk membasuh....:)

31 conteng-conteng:

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

awe kalu baju kerja ni tak kotor sangat awe akan rendam ngan softlan..heheh..basuh dab berus sikit jerk..tapi daia sedap gak bau :)

Normaliza berkata...

sama plak brand sabun ngn softener kita..sabun yg sesuai untuk jemuran di dalam rumah..hehe

munna berkata...

munna mmg guna daia ngan downy...bau dia mmg wangi

mamalieyna berkata...

selalu jugak guna daia tuk serbuk pencuci, softener tu..baru2 ni guna downy..habis la 2,3 botol..tp cam tak puas, letak sikit jer..skrg dah tukar balik ke softlan..hee~

eina selagi tak kering tak angkat baju tu, almaklum kita umah tinggi ni kan..ampai guna yg kt luar bleh tolak2 tu..selagi lembab, selagi tu tersidai kt luar..hehe..

eB ezrin berkata...

ha ha ha... terkedu eB ms bacer... ingat kan bau cam org tua dh... upernyer2 wangi yg samer... adeiiii.... gelogoh la eB nih kan ;p

ainnoraini berkata...

gune softener yg same jugak...
pencuci gune macam2 jenis...bertukar2...ikut mane ade ofer yg murah beli jer...

LyNn HaMzAh berkata...

waktu mula-mula preggy dulu lynn x boleh bau sabun daia nie...loya sangat tau kalau terbau...tp sekarang nie dah okey dah...

lynn tak tentu la guna sabun apa...ikut mood...hehehehe...breeze, fab, mcm-mcm la...

Cute MuM berkata...

cute mum pon guna daia.. sebab boleh jemur dalam rumah.. kami dua2 kerja.. nak jemur kat luar nanti takder sapa nak tolong angkat.. jemurlah dalam rumah.. baju tak berbau pon..

|| NaFiRaa || berkata...

guna daia jugak.. yang ade gambar bunga2 tuh~ tapi still letak softner jugak..

Ila berkata...

ila pun guna daia dan downy gak ..samalah kiter

fiza berkata...

Nak tukar daia lah lpas nih, skang pakai breeze, mcm tak kuat sgt lah wangi nya.

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Daia mmg wangikan..suke bau dia..
Tp skrg kita dh tak pakai serbuk..
softener pon guna daowny gak..bau dia mmg semerbak wangi.. ;)

♥MiZz-siHa♥ berkata...

salam ziarah cni..follow u..
kite gn pewangi daia...wangi gak kan..

Syuk Ry berkata...

ahak2.. nice one..

sarah-najwan berkata...

saya tetap guna trojan pepel yg serbuk tanpa pelembut fabrik..

ntah kenapa..saya xsuka guna pelembut fbrik..pelikkan..hehe

dinor's family berkata...

ibu guna dynamo colour pun wangi gak....

maszmadi berkata...

eh, leh jadik duta daiya n downy la kak zai nie.. hehe

etiey.com© berkata...

bestn sgt downy.. nak nak batik senang sangat gosok baju terutama batik

hani@debumelukut berkata...

bau mak kalau tak kerana sabun pun sedap jugak..tak gitu?
kadang2 ada jer bau yg mengigatkan kita pada bau mak.

lydzar berkata...

sabun ngn softener brand kita pon sama..daia n downy :)

Sitisifir10 berkata...

Hehehe..saya guna Daia sbb ada piring free.. hehehe :))

Zaidah berkata...

@Nur Hawa Mohd Zincubalah awe...memang wangi..

Zaidah berkata...

@Normalizaalmaklumlah kekadang kan hujan so kenalah jemur dalam rumah

Zaidah berkata...

@munnamemang tak dapat dinafikan

Zaidah berkata...

@mamalieynayer lah botolnyer kecik aje...tu yang macam tak cukup tu...guna skit2...

Zaidah berkata...

@eB ezrinbukan gelojoh eb...tapi rakus....hahaa

Zaidah berkata...

@ainnorainicubalah ain...guna daia...mesti puashati...

Citarasa Rinduan berkata...

kak zaidah.. ayu tak suka soflan, baunya makin teruk kalau time hujan..


dahulu ayu guna sabun dynamo... lama ko daku gunakan,... tapi 2 bulan nie baru ebrtukar ke daia.... memang setuju.. wangi bila hujan dan panas.

AngahSayang2314 berkata...

angah guna dynamo hehehe

Sofya berkata...

ingat bau apa tadi... sibaik bau wangi kan.. he3

IDAZS berkata...

pakai dynamo, softener x pakai sbb suami tak suka. sob-sob

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL