Lebih Lama Dalam Kandungan dan Lebih Lama Disusukan, Lebih Besar Akalnya ;-)

21.4.11

Perkembangan otak bayi dipengaruhi oleh jangkamasa dia di dalam kandungan ibunya dan jangkamasa dia menyusu susu ibu.

 Lebih lama seseorang bayi di dalam kandungan dan lebih lama dia menyusu susu ibu, maka semakin besarlah otaknya. Kesimpulan ini dibuat hasil kajian yang dijalankan oleh Universiti Durham ke atas 128 spesis mamalia, termasuk manusia.


Penemuan ini menguatkan lagi saranan Islam dan juga WHO tentang tempoh dua tahun penyusuan susu ibu.

Perbandingan turut dibuat antara manusia yang mengandungkan anaknya selama 9 bulan dan menyusukan selama dua tahun yang mempunyai 1,300cc otak, dengan rusa yang bunting selama 7 bulan dan menyusukan anaknya maksima 6 bulan sahaja yang mempunyai 220cc otak.

sumber:ratuhati.com

15 conteng-conteng:

MamaYatie berkata...

betul la tu kot! anak2 yg BF mmg IQ lebih tinggi

eB ezrin berkata...

yer ker? ptt la si aed tuh pnjg betol akalnyer... AHAKS

.:fyzz:. berkata...

akak......fyzz pun mmg fully bf my baby skang nih....harp2 dia menjadi anak yg soleh dn bijak .AMIN

AngahSayang2314 berkata...

ye la rasanya betul kott

bArdbOO berkata...

oh mcm tu ek..nnt akan cuba utk bf baby smp 2thn..harapnya susu cukup la..

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

ainnoraini berkata...

baru tau..
tq ye sudi berkongsi..

ini yg bestkan ade kengkawan kat alam maya ni..tak rugi kite ade blog ni..w/pun baru nak belajar2 dunia ni..

fyna berkata...

owh....br taw..tp fyna xde anak lg..
;)

Normaliza berkata...

susu ibu adalah susu yang terbaikk.. :)

Amy Syaquena berkata...

saya baru taw nie maklum la x de pengalaman pape lagi huhuhu~

umie berkata...

beruntungnyer org ada anak...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

like like like

♥ Che NamNam ♥ berkata...

tidak syak lagik susu ibu yang terbaikk...!!!!

maszmadi berkata...

sebelum ni pon ada gak baca artikel pasal lebih lebih ni..... patut arr my lil Aisha agak besar akalnya.. huhu

munna berkata...

dah aim nak suukan Yasmin sampai umur dia 2 thn..harapnya berjaya

Mama Gee berkata...

info yg baru g tau..thanks for sharing...tp bilalah nk dpt bf nih..huhuh

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL