Ade 32 Batang...

19.5.11

Oleh kerana otak ibu nie dah tepu agaknyer dah tak ingat dah berapa bilangannyer.....ibu pandang muka ayah...n ayah pandang muka ibu untuk mendapatkan kepastian berapa batang gigi untuk orang dewasa....

soalan ini telah diutarakan oleh nabilah...masa tu kitaorang tengah menunggu makanan sampai....so cerita pasal gigi....tetiba aje kakak tanya..."ibu..berapa batang gigi orang dewasa....?" alamak..bapa batang yerk..."ibu lupalah kakak...agaknyer 32 batang kot..."    " gigi orang dewasa ade 32lah ibu...gigi untuk kanak2 20 batang...." ibu pun nak cover diri sendiri..."dah lama ibu tak belajar so tak ingat..." hehehe....

pernah masa mandi....nabilah komplen ..."ibu berus gigi macam nie...dr kata dah tak bleh pakai...dah bleh kena buang nie...sebab dah kembang..." mana tak kembangnyer klu berus gigi yang baru pun asyik dibuat main aje...bukannyer kerja ibu nak membeli berus gigi aje..... "lagi ape dr gigi cakap..." almaklumlah baru lepas dr gigi datang sekolah n dengar ceramah gigilah tu.... " dr kata lagi...gigi kakak cantik...." tu yang ibu tak bleh tahan tu bila dengar statement macam tu....hehehe.....pastu bleh cakap plak   "cara nabil berus gigi salah...cara kakak berus gigi betul...." uwahhhhhhh



p/s : nampaknyer ibu-ibu di zaman moden nie memang kena persiapkan diri sepenuhnyer dengan ilmu...takut anak2 tanya soalan yang tak terduga....

19 conteng-conteng:

adianiez AIDA berkata...

yes aida setuju. zaman skang ni anak2 memang byk tanyer. and pertanyaan mereka tu semua ilmiah plak tu yg perlu ibu ayah perah otak nak bagi jawapan :)

mamalieyna berkata...

ihiks..betul tu..ibu skrg kena lg advance, sbb anak2 skrg tak mcm dulu2..diorang semuanya advance ..hee~

Idah berkata...

zaidah...saya tag nama u kat my blog..jom jalan tengok..hehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

pendedahan teknologi yang meluas banyak menyebabkan anak2 tanya macam2 dan soalan yang susah nak jawab...kaly yang petah tu lagi la..ponin pala..hehe

lydzar berkata...

kalau dapat soalan yg susah nk dijawab, selalu nya saya cakap kt hannah "nanti mama jawab yer, mama kan tengah buat keje ni" hihihi

IDAZS berkata...

heheheheheh, setuju, soalan ilmiah yang ditanya. nampak gayanya saya kena luaskan lagi skop pembacaanlah supaya semua soalan cepu mas dapat dijawab bila anak dah besar nanti.

anak-anak zaman sekarang ;)

fiza berkata...

Betul tu, kekadang tak terjawab soalan yg dorang tanya tu.

Kasih Ibu berkata...

wah bagusnya nabila, dia aplikasikan apa yg doktor bgtau...confirm tekun je dia mendengar ceramah dr gigi tu...

bila budak2 byk tanya maksudnya otak mereka sentiasa berfikir dan para ibu pun kena tambahkan ilmu bagi menjawab segala mcm soalan anak2...

|| NaFiRaa || berkata...

hehehe..budak2 zaman skrg nih memang suka tanya soklan cepu emas kan.. kadang2 kita pon x terfikir soklan yang dia nak tanya..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

as salam...budak2 skg memang cerdik2 semua nak tahu kan? kadang2 kita sampai tak terjawab.

ayu berkata...

kena bersedia dari awal kan..diaorg ni bila dah besar macam2 hal ditanya..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

hehehe..anak2 zaman skrg..lg advance dari ibubapa.. :)

Ila berkata...

anak skrg mmemang bijak2 kan..kena siap sedia tu..hehehe

etiey.com© berkata...

kadang soklan yang tak terjangka dek ibu dan bapa kan

annorita a.k.a cheekongsejuk berkata...

aku ada stok berus gigi banyak.. ko nk x kak.. (tp org dewasa punya la)

eB ezrin berkata...

aerish baru 2 thn lebih pn eB kengakdang x terjawab... hu3

.:fyzz:. berkata...

mmg kak zaidah..anak fyzz yg 6 thn tuh pun suka tnya soklan yg bombastik..kita kena la standby ngan soklan2 diorang tuh..emm kena byk belajr gak kita nih kan ..

Sofya berkata...

zaman sekarang.. mak ayah pun kena sama belajar ngan anak..
budak2 pk mak ayahnya semua benda tahu padahal tak camtu..

ch@ berkata...

kena mengulangkaji pelajaran juga la nampaknya ni. kena mempersiapkan diri. anak-anak sekarang akal panjang.