Jiran Ibu yang Baik...

20.7.11

Jiran kat rumah ibu yang belah kanan Melayu n yang belah kiri Cina....so bleh dikatakan diorang nie baik....klu jiran2 ibu baca n3 ibu nie...i want to say hi....mintak maaf sebab ibu tulis kat dalam blog.....

Cuma semenjak kebelakangan ini jiran belah kanan ibu dah jarang tegur menegur...klu berselisih mukapun just senyum gitu2 aje....adekah kerana marahkan pasal pokok buluh ibu yang diluar pagar ambik galah tolong tunjukkan tu... yerlah daun2 pokok buluh tu bertaburan....so cuma weekend aje ibu dapat bersihkan itupun daun yang berselerak kat luar pagar dia pun ibu tolong sapukan daun2 tu...daun kita...ibupun bertimbang rasa jugak...klu dia tak kunci pintu pagar...ibu akan sapukan jugak halaman dia yang ade daun buluh ibu tu...

bukannyer ibu nak berkira...kekadang bila kita buat baik ...entahlah...suami dia tu smoking so selalu jugaklah campak putung rokok kat pokok bunga ibu...bila nampak ibu selalu menyapu kekadang sampah2 ah long...ataupun katalog2 giant pun melambak tak nak kutip....bila angin tiup terbang kat rumah ibu....

adam selalu letak batu sungai kat halaman rumah dia melalui celah2 pagar hijau tu...sedangkan dia tahu yang batu2 sungai tu ibu yang punya...dia tak kan campak balik kat rumah kita...dia biarkan aje kat rumah dia....pernah satu ketika dulu ...bulan pose ibu bagilah dia makanan....menggunakan pinggan mangkuk ibu....lepas tu tak pulangkan langsung sampailah sekarang...klu sekali tu mungkin dia lupalah kan...tapi klu dah 2 3 kali masih lagi lupa ker nak pulangkan.....

bebaru nie jiran ibu tu tengah renovate pagar n pasang mamar kat garaj keta....biasanyer klu dia pasang tembok sekalipun tanyalah kat ibu dulu sebagai menghormati jiran....tapi main pasang aje tembok tu sampai ke atas....even cina sebelah kiri ibu pun bagitau nak pasang tembok n pagar....dahlah berabuk rumah kita...nie kerja2 renovation tu blum siap lagi....yang geramnyer hari ahad hari tu husband jiran ibu tu bleh plak tebang separuh pokok buluh ibu...yerlah pokok tu kat border antara rumah ibu ngan dia klupun pokok tu menganggu kerja2 renovation nak pasang pagar n segala bagai....at least mesej ker atau mintak kebenaran ker nak tebang...nie main suka hati dia aje nak kerat2 hak orang.....

kekadang bila ibu fikir macam menyesal dapat jiran yang macam tu....nampak terpelajar...kerja bagus bagi mendidik anak bangsa bersahsia tapi ngan jiran tak berbaik....sedih ibu....klu ibu ade buat salah terus terangkan....kita settle sesama.....ibupun tak ade hutang ape2 ngan dia.....

25 conteng-conteng:

Bionic women berkata...

huhuhu..macam2 perangai manusia ni kan..huhuhu.kenapalah macam tu sekali, nama pun hidup berjiran, sok kalau dah susah baru ler nak cari jiran.kan?kan?
sabar yea ibu..

Anamarza berkata...

susah hidup berjiran dengan yg tak memahami ni ya..nasib baik la kat sini okey2 je,

sarah-najwan berkata...

hidup berjiran camtu la..ade gak terasa hati..tapi..buat hal kita ajelah..selagi bole bertahan..tahan ajo..

♥cikmOt♥ berkata...

hidup berjiran kan...kalu tak de jiran, susah jugak...hurmm...

Fieza79 berkata...

dapat jiran mcm ni mmg tak syok kan...kdg2 mmg terasa dgn jiran ni..tp terpaksa tahan sabar jela..

syiela berkata...

Tak best bila dapat jiran macam ni... bersabar ye Zaidah... yang tak tahan pinggan kita pun tak nak pulangkan..lain kasi jgn kasi apa2 dah

rATu kEBaYA berkata...

susah kalau berjiran taknak bertegur kalau kita ada salahkan. herm.. lagi2 ikut rasa hati sendiri je.. masalah betul macam nikan

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Susah gak dpt jiran mcm ni..
sabar je lah..bertahan selagi blh..

MamaYatie berkata...

ciannya zai...tu tak professional & tak matang bg saya..kalo dia ok, tak puas ke apa ker dtg la discuss..

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

susah jugak eh ade jiran camtu..sabar ye kak..org2 ni rambut sama hitam ati lain2..
tapi tindakan yg buat renovation tanpa inform dulummg kurang ajor la tuuu abis umah kita berhabuk kan???

SYANI berkata...

Bengang jugak kalau dapat jiran cenggitu..Sabo je la ye...

Salam perkenalan --->follower baru 717.

fiza berkata...

Macam² peragai jiran nih kan..haihhhh...saya nih masih tak kenal jiran lagi, dekat 2 thn dah dok umah tu.

mama maman berkata...

susah gak kan jika dpt jiran camtu... hhhuuu.. ada gak jiran tak pernah bertegur sapa... tah la...

eB ezrin berkata...

MSLH JIRAN N IH SUSAH NK CKP KAN? KAMI PN ADER JIRAN YG G2... ADEIIIIIIIIII... FENSAN :)

eT berkata...

gitu la hidup berjiran...try masak2 bg kt diorang...amik ati balik kata org... :)

Mamamya berkata...

gitu lah kan adat b'jiran ni....ssh nak dapat jiran yg memahami...

|| NaFiRaa || berkata...

memang masalah kalo dapat jiran cam tuh.. kita plak yang serba salah dibuatnye..

Mama Hanim berkata...

dpt jiran yg ok mmg seb baik tp kalo dpt jenis perangai pelik mmg sakit hati kan.

Zue AnnaLeeya berkata...

beselah tuh zai...
zue pon ader jiran yg sengal gitu...
sabo jerlah...

~Siti Hajar~ berkata...

bjiran ni bagus Zai tp klu jiran camtu xde jiran pun xpe, hidup bjiran kn la btolak ansur & kerjasama, tp klu xleh tegur & nk buat hal sndiri, kita pun xpyh susah2 buat baik, buat xtau blk dah la...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata...

eemm..dpt jiran mcmgini yg tak best ni...

kalau mcm tu kena byk2 sbr la cita dia...TAPI tu la kan...kita ni boleh dikatakan nk mengadap dia lebih kurang hari2 la juga kan...aduss..

ayu berkata...

adehhh.,siannya zai..bawa bersabar ye..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...

cian zaida... bukan semua org bernaseb bek dapat jiran yg ok dan baik dengan kita. mcm kina naseb bek ok la jiran kanan kiri kina ok..walaupun yg belah kiri kina nie ada bela ayam. kadang² ayam dia berak kat rumah kina. kina sabar je..naseb baik jiran tue x sombong. so kina x amek hati sgt la. kalau dia sombong mau kina marah jugak.

macam zaida nye kes nie mmg kes berat,mcm nie la zaida ape kata zaida jumpa je dengan bini dia dan terus terang dgn dia. dan tanya kenapa dia buat mcm tue kat zaida. insyaaallah masalah korang akan settle.

hakak CNN berkata...

bab jiran neh memang susah nak cakappp..sy pon ader jiran macam tuhh kakk...malas nak layann..lebih baik berjiran ngan org chines lakk rasanyerrr...

Tanpa Nama berkata...

Salam kak... Jiran saya tanam pokok buluh... setiap hari ada jer daun-daun pokok buluh tu bersepah atas rumput karpet saya. Sakit mata dan sakit hati saya tengok. Dia nak laman dia cantik, tapi tak pedulikan laman orang lain. Bagi saya, kalau nak tanam pokok buluh, jangan sampai menyusahkan jiran sebelah. Kenalah faham sikit hati jiran sebelah... mungkin akak buat tak tau jer, tu yang jiran akk kerat....

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL