Kek Coklat Ibu yang Sedap

14.7.11

 Dah tiga kali dah ibu buat kek coklat moist nie....cuma kek yang memula tu ibu gunakan resepi lain...n terbanyak sangat gula so jadik manis.....ibu tak puas hati so ibu cuba lagi buat kek nie untuk kali yang kedua menggunakan resepi yang lain plak...alhamdulillah jadik ngan jayanyer better then before....anak2 lebih suka ngan kek yang menggunakan resepi kedua tu...sekejap aje dah habis....n untuk gulanyer plak ibu cuba kurangkan...so kuranglah skit manisnyer...

hari sabtu lepas ibu buat lagi untuk ketiga kalinyer....pepagi ibu dah buat....hari ahad dah licin....semalam nabil suruh ibu buat kek coklat tu lagi....ibu tanya kat nabil "sedap tak kek ibu?" nabil jawab "sedap...sebab tu nabil nak ibu buat lagi"...diorang nie memang suka kek nie....ibu bukannyer tak nak buat...memang rajin nak buat tapi yang tak bleh tahan tu ibu pukul telur menggunakan tangan...almaklumlah tak ade mixer...so memang lenguhlah tangan ibu....dah hint2 dah ngan ayah mintak mixer dia kata next month...kita tengok ajelah ayah belikan ker idak.....tapi tak ape ibu akan buatkan lagi yerk.....


sebagai menjamu mata inilah kek untuk kali ketiga ibu buat pada weekend lepas....

 
yang nie baru aje dikeluarkan dari oven....kali nie merekah banyaklah kek nie....masa ibu tengah pukul telur adam sibuk nak nenen dah gie layan dia...so mintakkan kakak sambung pukul...tengok kakak pukul macam nak menari gayung aje....tapi jadik...


yang nie ibu dah tuangkan topping kat atas kek tu....

bagi mencantikkan lagi kek tu ibu taburkan manik yang warna warni baki buat kuih raya tahun lepas...masih blum expired lagi bleh gunakan....

tadah.....inilah hasilnyer....



tengok moist tak kek ibu nie....kuang...kuang...kuang...

sebenarnyer kek nie lebih sedap klu kita tidak letak dalam peti ais......

p/s untuk resepi kek.....ibu buat untuk n3 berikutnyer yer.....

32 conteng-conteng:

KuNanGKuNanG berkata...

sedapnye....kalau dapat kat sy ni, leh abis semua tu..he3

Anamarza berkata...

anak2 saya pun suka ngan kek coklat ni, nanti nak buat lagi jugak

shila ariff berkata...

salam kak zai,

kelakor le ayat 'macam nak menari gayung..huhuhu..tak dapat shila nak bayangkannya..huhuhu..ok le, kakak yang membantu..good girl!!..bantu ibu ye...

p/s: terliur tgk kek coklat..shila nak tiru resepi dia nanti..mmg dah ada idea nak buat masa raya nanti...hehehe..

Mamachia berkata...

sedap nampak..pernah buat, sudah lama..comel pula letak manik2 tu..nak cuba jga.

LYAfrina berkata...

sedapnyer...
dulu pnah buat..tp gna tpung segera je..just campak2...

Zue AnnaLeeya berkata...

kek cekelat mmg senang nak buat kan zai...
tp zue lebih suker kukus jerk... hehehe...

Amy Syaquena berkata...

ya allah sedapnya...terliur amy di sini tau

:: Mrs.Eady :: berkata...

izwa suka giler kek coklat!!!sedappp :)

fiza berkata...

Cedapnyaaaaa....saya klo makanan yg berasaskan cokelat memang feberet lah.

...sWeeT uMi... berkata...

bab2 kek yg moist ni mmg sedap lah...yum yum...br nak mintak resepi ibu dah janji nak bg hehehe tq...akan umi tggu resepi ite (^_^)

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

nmpk sedap..
Lily mmg dh lama nk buat kek coklat ni..tp x terbuat2..nmpknye next week mmg nk buat sempena B'day kita.. :D

|| NaFiRaa || berkata...

walallawehhhh!!! terliurnye!!!

saya x reti buat kuih atau kek.. asal nak buat jek rasa kerass jek tangan..ke alasan jek tuh?? muahahaha..

Sitisifir10 berkata...

adus...apsal kita tak berjiran ah?? hukhuk,,,

Ju@Lucky^Mummy berkata...

sedapp nyer!!!

Bionic women berkata...

wahhh..bestnya ibu..nnti nak copy resepi yea..jgn lupa upload resepi..

by the way, suka ler bunga ros banyak kat blog nih

zaidah berkata...

@KuNanGKuNanGmemang sedap....cubalah buat...

zaidah berkata...

@Anamarzasekarang nie hampir setiap minggu zai buat...

zaidah berkata...

@shila ariffbasicnyer sama shila cuma klu rajin tu blehlan mendeko untuk perhiasannyer...

zaidah berkata...

@Mamachiacuba tau jangan tak cuba memang sedap...

zaidah berkata...

@LYAfrinaapa kata kali nie lya guna yang tak segera nyer....pasti hasilnyer lagi sedap...

zaidah berkata...

@Zue AnnaLeeyaha'ah zue...zai bakar aje sebab tu bil karen tinggi hehehe...

zaidah berkata...

@Amy Syaquenabila akak letak resepi amy blehlah cuba...

zaidah berkata...

@:: Mrs.Eady ::samalah kita tak pernah jemu...

zaidah berkata...

@fizahantu cokelat nie...hehehe

zaidah berkata...

@...sWeeT uMi...nanti bila ibu bagi resepi jangan lupa buat tau ummi

zaidah berkata...

@LiLy @ MumMyQiStInAjangan lupa buat tau....nak tengok hasil tangan lily plak...

zaidah berkata...

@|| NaFiRaa ||bleh belajar zura ....senang aje ...

zaidah berkata...

@Sitisifir10klu kita berjiran bleh zai bagi skit...

zaidah berkata...

@Ju@Lucky^Mummyjangan terliur yer..

zaidah berkata...

@Bionic womenterima kasih.....bila dah letak resepi jangan lupa tau buat...hehehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

owh... ini kek cekelatnya yer....mmg menyelerakan.

@e_da berkata...

anak-anak mmg suka kek ni kan

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL