Resepi Kek Coklat Ibu

15.7.11

Oleh kerana semalam ibu dah janjikan untuk memberikan resepi kek coklat ibu tu...so hari nie ibu tunaikan.....resepinyer senang aje...pejam mata aje...hehehe...terima kasih untuk tuan punya resepi yang tepekkan resepi ini kat internet (myresipi.com)...so ibu panjangkan lagi pahala beliau...so mari kita lihat bahan-bahannyer

Bahan-bahannyer (untuk kek)
2 cawan gula halus (tapi klu nak kurangkan manis bleh kurangkan lagi skit)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak (tapi ibu gunakan butter yang telah dicairkan klu tak cukup bleh tambahkan minyak)
1 cawan air panas mendidih tau
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnyer:
1. Tepung, serbuk koko dan baking powder diayak bersama (kasik halus)
2. Pukul gula dan telur sampai kembang tau. bila dah kembang tambahkan esen vanila
3. Lepas tu masukkan susu dan minyak (butter yang telah dicairkan tadik) kedalam adunan telur tadik dan kacau sebati.
4. Kemudian masukkan bahan2 yang diayak tadik (no.1) ke dalam adunan dan gaul dengan cara kaup balik.
5. Masukkan air panas mendidih. kacau sebati. 
6. Masukkan kat dalam loyang pembakar yang telah digriskan ngan butter.
7.Bakar selama 45 minit dengan suhu 175-180 °c

*pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu sblm membakar...

bahan2 untuk topping
2 cawan whipping cream (ibu gunakan satu kotak yg kecik tu.....klu 2 cwn banyak sangat)
500 gn cooking chocolate (ibu sll guna 200gm untuk loyang yg sederhana besar)
1/8 cawan golden syrup klu x ade bleh gunakan madu (ibu kekadang guna susu pekat aje dalam 1 sudu)

caranyer:
1.cairkan whipping cream kat atas api yang perlahan...pastu masukka cooking chocolate n golden syrup...masak sampai agak2 pekat.dah masak tuangkan kat atas kek yg telah sejuk....

siap.....selamat mencuba...

27 conteng-conteng:

Ila berkata...

ila pun selalu gak buat keke ni..kek i je lah yg lepas...hehehe

rATu kEBaYA berkata...

tq.. zai

tak pernah cuba lagi buat kek ikut resepi mcm yg zai beri ni.. nanti nak cubalah.

Bionic women berkata...

nak try, nnti kita hupdate kalau menjadi yea..hehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

eh, mcm lebih kurang je resepi kita. tapi, resepi saya dari mak saya. nak tgk gambo...

dinor's family berkata...

mst sedap nikn...bla ada masa leh cuba2...

maszmadi berkata...

thanx kak zai..... bila la aku nak beli oven ni, leh buat kek.. huhu

CuTeMiUt78 berkata...

eemmmm pernah gak try.. tapi error... tak tau mana silap.. emmm takpe nak cuba ikut resipi ni plak

Sitisifir10 berkata...

Mmm....termenung lama2 seblm cuba nak buat :P

|| NaFiRaa || berkata...

nampak nye lepas nih kena beli oven laaa.. kukus x boleh ke zai?? kikiki..soalan x bape nak mencabar dr insan yg x reti buat kuih..

bArdbOO berkata...

boleh cuba ni nanti.. =)

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Tq for sharing Zai..
Mmg niat nk buat nnt ni utk b'day..ntah dpt buat ke ni X.. :D

Papa Mifz berkata...

caya la siap ado resepi....suh wife buat ini mlm jugak...haha

Mamamya berkata...

dah lama x buat kek cekelat,anak2 lia suka mkn..:D

zaidah berkata...

@Ilalepas nie bleh cuba resepi zai nyer yer...

zaidah berkata...

@rATu kEBaYAnanti klu dah cuba jangan lupa bagitau hasilnyer...

zaidah berkata...

@Bionic womenok...zai tunggu tau..

zaidah berkata...

@Naimatul Hafizah Nor Rodingambor ade kat n33 sebelum nielah ummi...

zaidah berkata...

@dinor's familynanti waktu2 cuti imah blehlah cuba...

zaidah berkata...

@maszmadiklu kukuspun bleh jugak...

zaidah berkata...

@CuTeMiUt78cuba mama guna resepi zai plak manalah tahu menjadik...

zaidah berkata...

@Sitisifir10jangan termenung lelama siti....senang aje buatnyer..

zaidah berkata...

@|| NaFiRaa ||sebenarnyer bleh zura...

zaidah berkata...

@bArdbOOcuba tau jangan tak cuba

zaidah berkata...

@LiLy @ MumMyQiStInAnanti bleh update kat blog tau klu dah buat..hehehe

zaidah berkata...

@Papa Mifzklu dah jadik update tau kat blog...

zaidah berkata...

@Mamamyabebudak memang suka klu makan kek coklat macam nie...kejap aje dah licin...

shila ariff berkata...

Salam,

k.zai, butter tu guna yg 1 buku (tak silap 250gm) kan?..cairkan semuanya ye?

 
Direkacipta Oleh Ibu ComeL